The Others Susurluk sil baştan

Susurluk sil baştan

04.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Susurluk sil baştan

Susurluk sil baştan


Semra Pelek İstanbul


Şanlıurfa'dan yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhına bürünen "Susurluk Davası" sanıklarından Sedat Bucak'ın dokunulmazlığının tekrar kaldırılması istendi. DGM, Ağar ile ilgili Danıştay'daki dosyanın beklenmesine karar verirken, yaklaşık iki yıldır süren dava, başladığı noktaya geri döndü.
DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak ile Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Bahçelievler'de 7 TİP'linin öldürülmesi olayı dahil çeşitli suçlardan aranırken yakalanarak tutuklanan Haluk Kırcı'nın da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı, Susurluk Davası'nın 15. duruşması, İstanbul 6 numaralı DGM'de dün görüldü.
Mahkeme Başkanı Sedat Karagül'ün izinli olması nedeniyle yerine yargıç üye Saygı Nalbantoğlu'nun baktığı duruşmada, dosyası Danıştay'da bekleyen Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar'ın hukuki durumu ise, avukatlar arasında tartışma yarattı.
Hoştan'ın avukatı Şenol Birinci, Susurluk sanıklarının Ağar'a bağlı olduğunu belirterek, "Danıştay'ın Ağar hakkında vereceği kararı beklemeden yargılamanın durdurulmasını" istedi. Bir'in avukatı Adnan Uçar ise, davanın daha da uzamaması için Ağar ve Bucak'ın dosyasının ayrılmasını istedi.
Duruşma boyunca basın mensuplarına sataşan Kırcı, sözlerinin sürekli yanlış anlaşıldığını ve hakkındaki yalan haberlerin 119'a çıktığını iddia etti. Kırcı, seçimlerde ikinci parti çıkan MHP için, "Halk Susurluğu böylece akladı" şeklindeki sözlerini ise kabullenmedi. Televizyonlarda yayınlanan açıklamanın ardından bazı parti başkanlarının kendini aradığını belirten Kırcı, hiçbir partiye bağlı olmadığını söyledi.
Kısa süren duruşmada, bu dönem yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhına bürünen Bucak'la ilgili olarak "muhakemenin durdurulması" kararlaştırıldı. Ancak mahkeme, Bucak'ın dokunulmazlığının kaldırılması için yeniden fezleke düzenlenerek, Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM'ye gönderilmesine de karar verdi. Ağar'ın hukuki durumunun ise yaklaşık yedi duruşmadır Danıştay'dan beklenen kararla birlikte görüşüleceği belirtildi.
İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşmaya, davanın tek tutuklu sanığı Kırcı ile yargılama aşamasında tahliye edilen Özel Tim'ci polis memurları Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy ve Ayhan Çarkın ile Ömer Lütfü Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir, Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya katıldı.