30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dünya nüfusunun yüzde 70’i süt ve süt içeren (yoğurt dışında) yiyecekleri mide rahatsızlıklarından dolayı tüketememektedir. Laktoz intoleransı özellikle Afrika, Asya ve Akdeniz ülkelerinde yaşayanlarda görülen sütte bulunan şekerin laktaz enziminin yetersizliği nedeniyle sindirilememesinden kaynaklanan , kişilerde ishal, gaz ve şişkinlik belirtileri yapan genetik bir rahatsızlıktır.
Laktoz katkılı diş macunu kullanın
Laktoz intoleransınız varsa ne yemeli, ne yememelisiniz?
Sütü küçük yudumlar halinde için,
Sütü yemeklerinizle tüketin,
Light değil, yağlı süt için,
Laktozu azaltılmış veya laktaz enzimi ilave edilmiş sütleri tüketebilirsiniz,
Keçi ve koyun sütü tüketebilirsiniz,
Soya sütü ve yoğurt tüketebilirsiniz,
Laktoz içeren diş macunları kullanın,
Beyaz peynir, krem peynir, mozzerella peyniri ve dondurma tüketmeyin,
Margarin, tereyağı, kaymak, krema kullanmayın,
İçerisine süt ve türevlerinin girmiş olduğu kek, çörek, kurabiye ve pastalar yemeyin.
Laktoz nedir?
Laktoz, inek sütününde bulunan bir şeker türüdür ve bağırsaklarda üretilen laktaz adlı bir enzim tarafından sindirilir. Bazı kişilerde bu enzim eksiktir. Laktaz eksikliği olanlar süt içtiklerinde gaz, şişkinlik, ishal gibi sorunlar yaşar.
Süt içemeyenler yoğurt yesin...
Yoğurt, süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde gaz oluşumunu azaltır. Bunun nedeni, yoğurtta bulunan B-galaktosidaz enzimidir. B-galaktosidaz, laktozun sindirimine katkıda bulunur.