The Others TACİZE UĞRAYAN ÇOCUKLAR VE MEDYA KONGRESİ

TACİZE UĞRAYAN ÇOCUKLAR VE MEDYA KONGRESİ

18.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Medyada tacize uğrayan çocuklarla ilgili haberlerde, tacizin ayrıntılarıyla aktarılması halen üzerinde önemle durulması gereken en ‘tehlikeli’ konulardan biri olarak görünüyor

TACİZE UĞRAYAN ÇOCUKLAR VE MEDYA KONGRESİ

Okurumuz Meltem Ayancık, gönderdiği e-mail de şöyle diyor: “Milliyet gazetesinde okuduğum bir haberinizle ilgili şikâyetim var. Konya’da öğrencilerine cinsel tacizde bulunduğu öne sürülen bir ilköğretim öğretmenine 61 yıl 10 ay 10 gün hapis cezası verilmiş. Güzel. Ancak bu tacizin ayrıntılarını yazmanızı kınıyorum. Bu tür haberleri ya hiç vermeyin ya da film anlatır gibi ayrıntılarına girerek hayatı bize korku filmi haline getirmeyin.”
Okurlarımız milliyet.com.tr sitesinde yer alan her haberi çoğu kez milliyet gazetesinde yayımlanmış haber olarak algılıyor. Haber Milliyet gazetesinde yayımlanmamıştır. Milliyet internet sitesinin yayımladığı “Tacizci öğretmene 61 yıl hapis” başlığıyla verdiği haber bir ‘İHA’ haberidir.

Tacizin ‘ayrıntısı’ korkutur
Okurumuzun kaygılarını Psikolog Alanur Özalp ile paylaştık. Özalp çocuk tacizlerini konu alan haberlere ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Tacize uğrayıp da cesaret edemeyen, anlatmaktan korkan çocuklar var. Bu tür haberler çocuğu ‘cesaretlendirmesi’ açısından önemlidir. İkincisi velilerin çocuklarıyla daha bilinçli ilgilenmeleri gereğini ortaya koyar. Ancak olayların ayrıntısı sadece büyükleri değil, çocukları da korkutur. Dolayısıyla bu haberler yazılırken kelimelerin çok dikkatli seçilmesi gerekmekte. Bir öğretmenin olumsuz tutumuyla bütün meslek grubunu yargılayan bir duruma düşmemek, hedef göstermemek gerekir. Psikologlardan bu tür durumlarda yardım alınmasının önemine de mutlaka değinmek gerekir: Dikkat çekmek isteyen, öğretmenine kızan yalan söyleyen öğrenciler de olabilir. İşte ‘yakalandı, ceza aldı, oldu, bitti’ diyerek de sorun çözülmez. İki tarafında psikolojik olarak desteğe ihtiyacı olduğunun altı çizilmelidir.”

Başbakanlık el atıyor
Sonra dönemde akademisyen ve iletişim çevrelerinin yanısıra, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM ) ve Çocuk Vakfı da çocukların medyanın olumsuz etkilerinden korunması ve olumlu etkilerinden yararlanmasına yönelik çalışmalar yapmakta. 1.Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nde Çocuk ve medya alanında yurtiçinden ve yurtdışından uzmanların çağrılı olduğu kongrenin ana teması “çocuk hakları bağlamında medya” olarak açıklandı. Ayrıca Türkiye’de çocukların medya kullanma alışkanlıklarının tespit edilmesi amacıyla ülke ölçekli araştırma yapılacak ve Türkiye Çocuk ve Medya Haritası ve Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı’ açıklanacak. Kongre öncesi, “Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi” etkinlikleri gerçekleştirilecek. Kasım’da ilki gerçekleşecek olan kongre aynı zamanda Türkiye’den dünyaya çocuk ve medya ilkeleri bağlamında çağrı niteliği taşıyor. Bu amaçla çocuk ve yetişkin delegelerden oluşacak ve üç yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu da oluşturulacak ve İstanbul Çocuk ve Medya Bildirgesi yayımlanacak.

Yazarlar