The Others Tahkim'de uzlaşma sinyalleri

Tahkim'de uzlaşma sinyalleri

05.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tahkim'de uzlaşma sinyalleri

Tahkimde uzlaşma sinyalleri


Parti liderleri, yasa tasarısının ülke menfaatine olduğu görüşünde birleşiyorlar

Ankara Milliyet


Başbakan Bülent Ecevit, uluslararası tahkim konusundaki Anayasa değişikliğinde DSP grubunun birlik içinde davranacağına inandığını belirterek, "Türkiye'de bazı çevreler her yeniliğe karşı çıkmayı ilericilik veya devrimcilik sanıyorlar. Gençlik yıllarımda televizyona, renkli televizyona, çok kanallı televizyona, köprüye karşı çıkılmıştı. Bunu solculuğun gereği saymışlardı" dedi.
Ecevit, partisinin grup toplantısında, Türkiye'nin uluslararası tahkimi başka birçok ülke gibi ilke olarak çoktan kabul ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye, 1985'den itibaren 66 ülkeyle yatırımların korunması ve teşviki anlaşmaları imzalamıştır. O anlaşmalar yatırım uyuşmazlıklarının tahkim yoluyla çözülebileceğine ilişkin hükümler de içermektedir. Komünist Çin'le bile aramızda böyle bir anlaşma vardır."
Ecevit, Türkiye'nin gerekli önlemleri almaması durumunda birkaç yıl içinde ciddi bir enerji darboğazının ortaya çıkacağını da söyledi.

"Tahkim yasası çıkar"

FP Genel Başkanı Recai Kutan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'le görüşmesi sırasında tahkimi ilk kez enerji bakanı olduğu dönemde kendisinin ortaya attığını söyledi. Kutan, "Biz bu işi pazarlığa dökmüyoruz. Türkiye'nin karanlıkta kalmaması için enerji yatırımlarına ihtiyacı var. Yabancı sermayenin gelmesi lazım" dedi.
Kutan, iktidar partilerinin içinde oy vermeyecek 40 - 50 milletvekilinin olduğunu da ileri sürerken, tahkim konusunu, Erbakan'ın siyasi yasağının kalkması şartı olarak hiçbir zaman ortaya koymayı düşünmediklerini söyledi.

Çiller'den tahkime şartlı destek

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de grup toplantısında iktidarları döneminde PTT'nin T'sinin özelleştirilmesine muhalefetin engel olduğunu belirtti. Çiller, iktidar parti liderlerinin kendilerinden özür dilemesini istedi.