The Others Taliban’ın öldürdüğü dağcılar haberi!

Taliban’ın öldürdüğü dağcılar haberi!

01.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en yüksek 9. zirvesi olan Nanga Parbat’taki dağcı kampına yönelik Taliban saldırısında, 10 dağcı hayatını kaybederken, baskından 20 saat önce kamptan ayrılarak tırmanışa geçen milli dağcı Tunç Fındık şans eseri kurtuldu.

Taliban’ın öldürdüğü dağcılar haberi

Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş dağcıların tırmanışını başından itibaren gazetecilik refleksiyle izlemeye alırken, katliamdan 48 saat önce çekilen görüntülere de ulaştı. Karakaş’ın haberinde kampta yaşananlarla ilgili Fındık olayı şöyle anlatıyor: “Vasıtasıyla bize saldırı olduğu bilgisi ulaştı. Kampa döndüğümüzde de bolca kovan ve kan gölüyle karşılaştık. Dağcı arkadaşlarımızı sabah olmadan birkaç saat önce ellerini arkadan kelepçeleyerek diz çöktürmüşler. Önce yaylım ateşine tutmuşlar. Sonra yanlarına yaklaşarak sağ kalanların başlarına tek kurşun sıkmışlar. Teröristler ne kadar batılı sporcu varsa hepsini kurşuna dizmiş. Bu sırada K2 zirvesini beraber tırmandığım 42 yaşındaki Çinli Jhin Chunhan kaçmayı başarmış. Ormanlık alana girmiş ve izini kaybettirmiş. Bu sırada kulağını sıyıran kurşunla yaralanmış. Kendisini göremedim ama hayati tehlikesi olmadığını öğrendim.”
Milliyet habere birinci sayfa sürmanşetinde “İşte dehşet kampı” başlığıyla yer verirken, haberin fotoğrafında “Fındık’ın K2’ye birlikte tırmandığı Çinli Jhin Chunhan da öldü” ifadeleri yer alıyor.

Ölen Çinli kim?
Murat Sönmez adlı okurumuz şöyle diyor:
“Taliban katliamında dağcıların ölmesine yürekten üzüldüm. Olayı Milliyet’ten takip ettim. Ancak bu konuyla ilgili haberlerinizde birinci sayfadaki bilgiler, haberin içeriğiyle pek örtüşmüyor. Daha doğrusu kafa karıştırıyor. Örneğin birinci sayfada katliamdan kurtulan Tunç Fındık ‘Ölen dört Çinli ile aynı ekipteydik’ diyor. Sonra içerdeki sayfada onun ağzından böyle bir cümle yok. Aksine muhabiriniz 3 Çinli öldü. Bir Çinli kaçtı diyor. Sonraki gün bakıyorum, gazete yine birinci sayfada Çinli Jhin Chunhan öldü diyor ama iç haberde ölen Çinli o değil. O kaçan Çinli... Hangisi doğru diye telefon açtım ancak haberi yapan arkadaş yokmuş, telefona çıkan şahıs bana ‘Bunda anlamayacak ne var?’ diye beni azarlamaya kalkıyor. Bunu ayıplıyorum, Milliyet’i de kınıyorum.”

Haberin Devamı

Ombudsman Görüşü:
Gökhan Karakaş’ın haberinde 10 dağcı arasında bulunan dört Çinliden 3’ünün öldürüldüğü ve Milli Dağcımız Tunç Fındık ile birlikte fotoğrafı bulunan Çinli Jhin Chunhan’ın ise kaçmayı başardığı bilgisi doğru. Ancak okurumuzun da belirttiği gibi söz konusu hatalar birinci sayfada yer almaktadır. Haberlerin yoğunluğu Yazıişleri’nin bu tür hatalar yapmasını kaçınılmaz kılıyor. Söz konusu hata ve ‘muameleden’ dolayı okurumuzdan ve okurlarımızdan özür dileriz.