The Others Tam ‘dost kazığı’

Tam ‘dost kazığı’

17.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tam ‘dost kazığı’

Tam ‘dost kazığı’


Atina, Türkiye’yi koruyacağı tatbikatın hava bölümünden çekilince, Türk Hava Kuvvetleri alaylı konuştu: ‘Gerçek savaş olsaydı, yanmıştık demek ki...


       Yunanistan’ın NATO’nun planlı tatbikatı ‘Destined Glory - 2000’in hava operasyonlarından çekildiğini açıklaması, Türk tarafında tepki yarattı.
       Tatbikat için tarihi bir karşılama ile 7 Ekim’de Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’ne gelen altı Yunan F16 savaş uçağı, Atina’dan aldıkları talimat üzerine 11 - 15 Ekim tarihleri arasındaki ‘harbe hazırlık eğitim uçuşlarına’ katılmadı. Atina’nın, sanal olarak Türkiye’yi koruyacağı tatbikata katılmamasına rağmen, Balıkesir’de bulunan altı F - 16’sı ve 80 kişilik askeri personelini geri çekmediğine işaret eden Türk askeri kaynakları, şu değerlendirmeyi yaptı:
       “Uçaklarını çekmedikleri için, bundan sonra uçmalarını bekliyoruz. Direnirlerse, NATO nezdinde zor duruma düşerler. Madem katılmayacaklardı niye geldiler?"

       ‘Büyük zaafiyet yaratır’
       NATO’nun yeni yapılanmasında, Güney kanadının etkinliğinin değerlendirilmesi için bu yıl Yunanistan ve Türkiye’de sırasıyla ‘Dynamic Mix’ ve ‘Destined Glory’ tatbikatlarının planlandığını da hatırlatan Türk askeri yetkililer, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bu tatbikatların birincisinde Yunanistan, ikincisinde de Türkiye’nin temsili düşman işgalinden kurtarılması senaryoları uygulandı. Harekat planlarına göre Türk ve Yunan uçakları, Türkiye sınırına yığınak yapan düşman kuvvete karşı birlikte uçacaktı. Harekat ve sorti planları, Balıkesir’de konuşlu altı Yunan uçağı da hesaba katılarak yapıldı. Bir hedef 20 uçakla bertaraf edilecekse, Yunan uçaklarının katılmaması operasyonun başarısını doğrudan etkiliyor. Gerçek savaş olsa bu tavır büyük zaafiyet yaratır."
       Hava Kuvvetleri yetkilileri, krizin iki taraf açısından da sorunsuz bölgelerde uçulması yönünde karar alınarak aşılacağı ve Yunan uçaklarının uçuşlarını gerçekleştireceği beklentisi içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

       Yunan pilotların keyfi yerinde
       Atina Hükümeti’nin talimatı üzerine beş gündür uçuşa çıkmayan Yunanlı pilotlar ve teknik personeli, Balıkesir’deki 9. Ana Jet Üssü’ne de uğramıyor bile. Otelde kalan pilotlar, geçen hafta Uludağ’a gerçekleştirdikleri günübirlik turdan sonra önümüzdeki günlerde de İstanbul’a giderek Fener - Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecekler. Balıkesir’deki 80 kişilik Yunan Hava Kuvvetleri personeli, akşamlarını da şehrin tek ‘canlı’ mekanı Cadı Bar’da geçirmeyi tercih ediyor.


Yazarlar