The Others Tankuş'a 13 olaydan soruşturma

Tankuş'a 13 olaydan soruşturma

18.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tankuş'a 13 olaydan soruşturma

Tankuşa 13 olaydan soruşturma

       İSTANBUL Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş ve "özel ekibi" olarak adlandırılan bazı görevliler hakkında 13 ayrı olay nedeniyle soruşturma yürütüldüğü açığa çıktı.
       İstanbul Valiliği 22 Nisan 1998'de, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı'nın, Tankuş ve özel ekibi hakkında yürüttüğü 10 ayrı soruşturmanın uzman bir müfettişçe araştırılmasını istedi. 13 Mayıs'ta araştırma için müfettiş görevlendirildi. Tankuş ve özel ekibi hakkındaki soruşturmalara konu olan iddialar şunlar:
       * Tankuş, İspanya'da yakalanan eroin satıcısı Orfi Çetinkaya'nın ortağı Şaban Yılmaz'ın sorgulanmasını bıraktırıp mahkemeye sevkettirdi.
       * Narkotik branşı haricinde üç polis memurunu emrine tayin ettiren Tankuş, özel ekip oluşturdu.
       * 1 ton esrar olayında, Ömer Lütfi Topal'ın ortağı Hasan Erkuş beş saat süreyle dışarıya çıkarılarak birileriyle görüştürüldü. Erkuş mahkemede `Hem paramı aldınız, hem tutuklattınız' diye bağırdı.
       * 133 kilogram eroinin firari sanığı Rahman Türk'ün evinden 2 kilogram altınla 200 bin Alman Markı alındı. Altınlar, Türk'ün cezaevindeki ağabeyinin savcılığa başvuracağını Narkotik Şube Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine iade edildi.
       * Özel ekip tarafından yakalanarak iki gün gezdirilen Cengiz Balkan'la 100 bin Alman Markı'na anlaşıldı. Ekipler amiri olayı duydu. Tankuş ayrıca, ekipler amirinden, 3 kilo eroinle yakalanan Bayrampaşa Spor Kulübü eski Başkanı Metin Kurtuluş'un salıverilmesini istedi. Ekipler amiri, bu olaya da karşı çıkınca görevden alındı.
       * Özel ekip, İranlı eroin satıcısı Ömer Eben'in bir şeriat toplantısı bastı. Eve 50 kilo eroin bırakılarak, Eben hakkında işlem yapıldı.
       * Teknik büro, 16 Haziran 1997'de 79 kilo eroinle yakalanan Ljamalsarı firari sanık durumundayken evine baskın yaptı, eşini gözaltına alırken, 2 milyon Alman Markı ve bir dizi fotoğraf da ele geçirdi. Tankuş olayın bilgisini irtibat halinde olduğu firari sanıktan aldı ve fotoğrafları teknik büro amirinden istedi. Sanığın nezarethanedeki eşi tahkikattan çıkarıldı, hakkında işlem yaptırılmadı.
       * Özel ekip, 6 Mayıs 1997'de 122 kilo eroinle yakalanan Remzi Özçelik'in tutuklanmasının ardından, sanığın yakınlarından 40 bin mark aldı ve olaydan habersiz olan Emniyet Amiri Hüdai'nin `mahkemede leyhte ifade vereceğini' söyledi. Parayı verenler, mahkemeye gitmeyen Hüdai'yi arayarak `hem parayı alıyorsun hem mahkemeye gelmiyorsun' dedi. Hüdai'nin olaydan haberi olmadığını anlayınca telefonu kapattılar. Şahıslar şubeye getirildiğinde durumdan haberdar edilen Tankuş, `olayı kapat' talimatı verdi.
       * 11 Ocak 1998'de 18 kilo eroinle yakalanan Tahsin Karakuş'la 150 bin marka anlaşma yapıldı.
       * Eski İstihbarat Müdürü'yle planlar yapılarak, Yüksekova, Başkale ve İranlılar hakkında bilgi alındı. Bu şahısların ev ve işyerlerine şubeden habersiz baskın düzenlendi. Kayıtlı, kayıtsız sorgulanan kişiler, haklarında işlem yapılmadan menfaat karşılığı serbest bırakıldı.
       * İstanbul Valiliği'ne gönderilen bir ihbar mektubunda yer alan, "görevi ihmalden dolayı Komiser Yardımcısı Bora Barış Güler'in ölümüne sebebiyet verildiği, İran ve Pakistan uyruklu kişilerin gözaltına alınıp menfaat karşılığı serbest bırakıldığı, uyuşturucu kaçakçılığına karışan milletvekili oğlunun serbest bırakıldığı" iddiaları da soruşturuluyor.

       FATİH Cumhuriyet Başsavcılığı, Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş'un ortaya attığı iddialar üzerine soruşturma başlattı.
       Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan aldığı bilgiye göre, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne atandıktan sonra Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve Emniyet Müdür Yardımcısı Ercüment Özbeyli hakkında çeşitli iddialar ortaya atan ve bu nedenle görevinden uzaklaştırılan Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş'un isnatlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Televizyon ve gazete haberleri ihbar kabul edilerek re'sen başlatılan soruşturma kapsamında Tankuş'a, "ihbarcı" sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere başsavcılığa gelmesi için çağrıda bulunuldu.
       Başsavcılık, Ferruh Tankuş'un vereceği ifadeden sonra soruşturmaya yön vererek, suçun mahiyetini belirleyecek ve suç isnat edilen kişilerin ifadesine başvuracak.
       Ferruh Tankuş'un kendilerine iftira attığı veya hakarette bulunduğu yolunda şu ana kadar herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadığını belirten başsavcılık yetkilileri, bu konuda yapılacak başvuruların da ayrıca değerlendirileceğini kaydettiler.

       Öte yandan Mahsun Kırmızıgül'ün de aralarında bulunduğu ünlü kişileri uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları ve kullandıkları gerekçesiyle savcılığa ihbar ederek gözaltına alınmalarına neden olan Mustafa Akman, Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş hakkında mülkiye müfettişlerine ifade verdi.
       Tankuş'un çeşitli isnatlarına ilişkin İstanbul Valiliği'nde çalışmalarını sürdüren 2 mülkiye müfettişine bir saat ifade veren Akman, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tankuş'un, uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları ve kullandıklarını öne sürdüğü kişilerin isimlerinin yer aldığı listeden İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu ve işadamı Nihat Akgün'ün isimlerinin çıkarılması için kendisine baskı yaptığını iddia eden Akman, buna rağmen söz konusu listeyi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiğini söyledi. Akman, Tankuş'u şikayet etmesi için niçin bugüne kadar beklediği yolundaki soruyu ise "O zaman korkuyordum, şimdi rahatım" şeklinde cevaplandırdı.
       Mustafa Akman, daha sonra Tankuş hakkında, kendisine baskı yaptığı ve engellemeye çalıştığı gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmak üzere İstanbul Valiliği'nden ayrıldı.

       3 Şubat 1994'te Cenevre'de 7 kilo eroinle yakalandığı için İsviçre'de bir süre cezaevinde yatan Mustafa Akman'ın, Ömer Lütfü Topal'a kuryelik yapan THY teknisyenlerinden biri olduğu anlaşılmıştı. Türkiye'ye döndükten sonra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir liste veren Akman, listede isimleri geçen kişilerin uyuşturucu kaçakçılığı yaptıklarını ve kullandıklarını öne sürmüştü. Akman'ın bu ihbarı üzerine Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözlem altına alınan ünlü sanatçı Mahsun Kırmızıgül ile Leyla Adalı, Özlem Tekin, Celal Yarıcı, Bilal Yarıcı, Ferhat Şirin, Sevda Demirel, Sinem Üretmen, Sibel Gökçe ve Meral Mansuroğlu, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardı.

       EMNİYET Genel Müdürü Necati Bilican, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü'nden Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne atandıktan sonra ortaya attığı iddialar nedeniyle açığa alınan Ferruh Tankuş'la ilgili olarak, "Birini buldular, konuşturuyorlar" dedi.
       Bilican, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Yalçın Ertuna'yı ziyareti öncesinde şunları söyledi:
       "Biri bir şeyler söylüyor. Biz aylardır, yıllardır mafyayla, çeteyle mücadele ediyoruz. Bu mücadele, memleketin bu yanlışlardan kurtulması için yapılıyor. Bundan rahatsız oldular. Birini buldular, konuşturuyorlar."
       Bilican, "Oğlu Murat Bilican'ın bir uyuşturucu kaçakçısının oğlu ile iş ortağı olduğu" yolundaki iddianın anımsatılması üzerine "Oğlumun işleri ortada. Ona bakılır. Çevirip çevirip gündeme getiriliyor. Yazık ama" diye konuştu.




Yazarlar