The Others Tantan: Yolsuzluk fahişelikten kötü

Tantan: Yolsuzluk fahişelikten kötü

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tantan: Yolsuzluk fahişelikten kötü

Tantan: Yolsuzluk fahişelikten kötü


‘Yolsuzluk’ konferansında konuşan İçişleri Bakanı: Akbaba sürüsüne imkan ve fırsat tanımama azmindeyiz


       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, yolsuzluğun Türkiye için birinci tehdit olduğunu, yolsuzluk ekonomisinin toplumu ve Anayasal rejimi tehdit ettiğini belirterek, “Yolsuzlukla mücadeleden rahatsız olanlar fırsat kolluyor. Bu imkan ve fırsatı, bu akbaba sürüsüne tanımama azim ve kararlılığındayız" dedi.
       Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) “Yolsuzluk Konusunda Bilimsel Araştırma ve Mücadele Yöntemleri Projesiönin tanıtım konferansına katılan Tantan, yolsuzlukla mücadele hakkında şu mesajları verdi:
  • Fahişelikten kötü: Bir filozof, “yolsuzluk fahişelikten daha kötü" diyor. Fahişelik bir tek insanın ahlakının bozulmasıdır. Oysa yolsuzluk tüm toplumun ahlakını tehlikeye düşürür. Yolsuzlukla mücadele için ilk olarak do
  • Soygunculara saygı: Halkımız yeteri kadar bilinçlenmemiş ve halkın vicdanında ebediyen mahkum olması gereken soyguncu ve sömürücü kişiler, saygın ve itibarlı kişiler olarak aramızda dolaşabilmiş, hatta önlerinde düğmeler saygıyla iliklenmiştir.
           Yolsuzluk ekonomisinin mimarları ve aktörleri, etkili güçlü ve saygın insanlar olarak topluma lanse edildiler.
  • Savcılar yetersiz: Ülkemizdeki savcı ve ceza yargıçlarının, ekonominin ulaştığı global aşamanın getirdiği ekonomik, finansal, yeni teknik ve araçlar konusunda ihtisas sahibi olmayışlarından dolayı, bu eylemlerin karakteri ancak çok uzun soruşturmalar sonucunda elde edilen haksız kazançların fahişliği ile mütenasip olmayan hafif suçlar kategorisinde değerlendirilebilmektedir. Geçen yıl çıkan çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele yasası, cumhuriyet savcılarımızca gerektiği şekilde tam olarak henüz uygulanamamıştır.
  • Halk dehşete düştü: Yedi planlı operasyon içinde yakalanan sanıklar ve ekonomik boyutuyla bakıldığında, halkımız ister istemez dehşete kapılmakta. Bu çalışmaların kesintisiz ve sürekli devam etmesi açısından halkımızın, medyamızın, duyarlı insanlarımızın, sivil toplum hareketinin buna destek vermesi kaçınılmazdır. Bu güç, bizleri ve kamu gücünü sürekli harekete geçirecek, böylece ülkenin temizlenmesi yolunda toplum hareketi kesintisiz devam edecektir.
  • Yolsuzluk suçları: Rüşvet, zimmet, irtikap, emniyeti suiistimal, ihaleye fesat karıştırma biçiminde doğrudan kamu görevlilerince kamu kurum ve kuruluşlarında işlenebildiği gibi, sermaye piyasalarında, bankalarda, yatırım ortaklıklarında, özel plan kurullarında, tefecilik, sahtecilik, dolandırıcılık, kara para aklama gibi yöntemler uygulanarak da işlenebilmektedir.
  • Yolsuzluğun sonuçları: Fakir ve muhtaçların durumunu daha da zorlaştırdı, demokrasiyi temelinden sarstı, hukukun üstünlüğü ilkesini altüst etti, eşitlik ve adalet ilkeleri ile devlete olan güveni sarstı, ekonomik rekabeti olumsuz etkiledi, suça teşvik ederek suç oranlarını artırıp mafyalaşmaya yol açtı, verimsiz yatırımlara neden olarak yabancı sermayeyi kaçırdı, kalkınmayı geciktirdi, yoksulluğu daha da artırdı.