The Others Tasarının rüşveti 9.5 milyon $

Tasarının rüşveti 9.5 milyon $

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasarının rüşveti 9.5 milyon $

Tasarının rüşveti 9.5 milyon $


Soykırım tasarısının destekçileri Rogan ile Schiff, seçim kampanyaları için Ermeni lobisinden 9 milyon 300 bin dolar bağış aldı


       Ermeni soykırımı tezlerinin ABD'deki yasama organlarında destek bulması için çaba gösterenler, bunun karşılığını "nakit" olarak alıyor. Temsilciler Meclisi'nde karara dönüşme yolunda ilerleyen "soykırım" tasarısının arkasındaki "motor" güçlerden Cumhuriyetçi Parti California Temsilcisi James Rogan ile Demokrat Parti'den rakibi Adam Schiff, 7 Kasım seçimlerine yönelik kampanyada, "büyük bölümü Ermeni lobisinden" olmak üzere, toplam 9 milyon 300 bin dolar bağış topladılar.
       ABD Kongresi'ndeki iç gelişmeler ve siyasi kampanyalar konusunda yayın yapan "Congress Daily" adlı gazete, Rogan'ın 5 milyon 700 bin dolar, Schiff'in de 3 milyon 600 bin dolar toplayarak "bağış rekoru" kırdıklarını yazdı. Gazeteye göre, daha önce, Temsilciler Meclisi üyeliği için birbiriyle yarışan iki adaya verilen toplam bağış rekoru, 1994 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin o dönemdeki liderlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ile Demokrat rakibi Michael Coles arasında paylaşılan yaklaşık 8 milyon dolardı.
       Kongre kaynaklarına göre, ilk kez 1996'da seçildiği Temsilciler Meclisi'ndeki koltuğunu bu seçimlerde Schiff'e kaptırma olasılığı bulunan Rogan, "başarısını, büyük ölçüde soykırım tasarısının kabulüne bağladı."
       Rogan ve Schiff'in seçim bölgeleri olan Güney California'daki üç büyük ilçe Pasadena, Glendale ve Burbank'te sandık sonucunu etkileme potansiyeline sahip 30 bin kadar Ermeni kökenli seçmen bulunuyor. Rogan bu seçmenlere, "soykırım tasarısını Temsilciler Meclisi'nde mümkün olan en ileri noktaya getirme" sözü vermişti.
       Halen California Eyalet Senatosu'nda görev yapan ve Temsilciler Meclisi'ne ilk kez girmeye çalışan Schiff ise, California'daki "Ermeni soykırımı kurbanlarına sigorta hakkı" konulu eyalet yasasının oybirliğiyle kabulünü sağlamakla tanınıyor.