The Others Tek aday çağrısı

Tek aday çağrısı

09.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tek aday çağrısı

Tek aday çağrısı


Ankara Milliyet


CHP'nin 22 Mayıs'ta yapacağı Olağanüstü Kurultay'la ilgili çalışmalar sürerken, İçel eski Milletvekili Fikri Sağlar, Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi ile görüştü. CHP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeden sonra, Sağlar olası adayların aralarında anlaşarak kurultaya tek aday ile gidilmesi çağrısı yaptı.
Sağlar basına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu ve geleceğiyle ilgili durumun CHP'nin ne denli önemli bir konumda olduğunu gösterdiğini belirterek, Selvi'ye kurultayla ilgili öneride bulunduğunu söyledi.
Kurultay'dan önce adı genel başkanlık ve yönetim için geçenlerin örgütün yaygın tabanı aracılığıyla belirlenmesini isteyen Sağlar, 16 Mayıs Pazar günü 80 ilde il kongresi delegelerinin katılımıyla "aday eğilim yoklaması" yapılmasını önerdiğini kaydetti.
Bu yoklamanın Genel Merkez talimatıyla gerçekleşebileceğini anlatan Sağlar, ancak Selvi'nin bu konuda bazı kaygıları bulunduğunu ve gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını söylediğini belirtti.
Aday olarak adı geçenlerin biraraya gelmeleri ve belirlenecek tek adayla çatışmasız biçimde Kurultay'a gidilmesi çağrısında bulunan Sağlar, Genel Başkan Vekili Selvi'nin bu çağrıyı uygun bulduğunu belirtti.
Sağlar, bunun için adayların ön koşul olarak "özveride bulunmaya" hazır olduklarını söylemeleri gerektiğini kaydederek, Murat Karayalçın, Hasan Fehmi Güneş ve Ercan Karakaş'ın bu ön koşulla biraraya gelebileceklerini söylediklerini bildirdi. Sağlar, adı geçen diğer adaylara da bizzat çağrı yapacağını ifade etti.

Selvi'nin görüşleri

Selvi de, seçim sonuçlarının başta CHP'lileri olmak üzere demokratları, sorumluluk duyan vatandaşları üzüntüye sevk ettiğini söyledi.
Son gelişmelerin CHP'nin sorumluluğunu, önemini, bir kez daha gösterdiğini dile getiren Selvi, CHP'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerini ödünsüz savunacak cidi bir parti olduğunu ifade etti.
En sağlıklı, en yaygın örgütün CHP çatısı altında olduğunu belirten Selvi, Sağlar'ın birinci önerisiyle ilgili bazı çekinceleri ve gerçekleşmesinde güçlükler bulunduğunu anlattı.
Ancak "tek aday" önerisinin, saygı duyulacak bir öneri olduğunu dile getiren Selvi, Kurultay'dan kavgalı, gürültülü, dağınık değil, tüm yurttaşlara umut verecek biçimde çıkılması gerektiğini vurguladı.

Doğulu il başkanları Baykal'ı eleştirdi

Malatya'da önceki gün başlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bölge il başkanları toplantısı sonra erdi. 18 Nisan genel seçimlerinin değerlendirilmesi ve 22 Mayıs tarihinde yapılacak olağanüstü kurultayda izlenecek yöntemlerin belirlenmesi amacını taşıyan toplantının bitiminde yapılan ortak açıklamada, Baykal yönetimi ad verilmeden "seçim yenilgisinin sorumlusu" olarak eleştirildi ve oluşturulacak yeni yönetimin "dar kadrocu" anlayıştan vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
Toplantıya katılan Malatya, Erzincan, Diyarbakır, Sivas, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Bingöl ve Tunceli il başkanlarının ortak açıklamasında genel seçimlerin, CHP'yi, tarihinin en derin yenilgisiyle karşı karşıya getirdiği kaydedilerek şu görüşlere yer verildi:
"Bu ağır yenilgide, CHP'nin Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyelerinin ve tüm yönetim kademelerinin ağır ve ciddi sorumluluğu vardır. Oluşturulacak yeni Parti Meclisi'nin yapısı, dar kadro anlayışı yerine, genç, dinamik ve üretken bir kadroyu kapsamalıdır. Bu başarısızlıktan sorumlu olan yöneticilerimizi ve partililerimizi, kendi vicdanlarında özeleştiri yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'de muhalefetin öncülüğünü yapacak bir genel başkan adayının etrafında birleşmeliyiz."