The Others TRT GAP televizyonunu Diyarbakır'a taşıyor

TRT GAP televizyonunu Diyarbakır'a taşıyor

19.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

TRT GAP televizyonunu Diyarbakır'a taşıyor

TRT GAP televizyonunu Diyarbakıra taşıyor

       DOĞU ve Güneydoğu'da terörle mücadelede yaşanan olumlu gelişmelerin ardından bu kez hükümet bölgeye yönelik olarak ekonomik ve kültürel atılım programını devreye sokuyor.
       Bölge illerine dönük OHAL ve kalkınmada öncelikli yöreler teşviklerinin yasal düzenlemeyle devreye girmesi sonrasında, yatırım mevsiminin başlaması ile birlikte, bölgenin ekonomik altyapısına yönelik projelerin peşpeşe devreye sokulması beklenirken asıl önemli gelişme kültürel atılım programı olarak yürürlüğe konuluyor.
       TRT bünyesinde halen GAP TV kanalı olarak yayın yapan ve gündüz saatlerinde başlayıp, akşam 19.00'a kadar yayınını sürdüren televizyon kanalının yayınlarının güçlendirilmesi ve Türkiye genelinden sadece bölge illerine ağırlık verecek şekilde yeniden organize edilmesi ile birlikte GAP TV kanalının personel ve teknik birimleri ile birlikte merkezinin Ankara'dan Diyarbakır'a taşınması çalışmalarına başlandığı öğrenildi. TRT Genel Müdürlüğü'nün GAP TV kanalı ile ilgili olarak başlattığı bu çalışmaların hızlandırılmasının geçen ay yapılan MGK toplantısı ile bunun hemen ardından gerçekleştirilen Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit başkanlığındaki Haberleşme Yüksek Kurulu toplantısında da ele alındığı ve çalışmaların hızlandırılması yanında, gerekli finansman olanaklarının da sağlanmasının kararlaştırıldığı kaydediliyor.
       GAP TV kanalının özgün bir bölgesel kanal olarak yeniden organize edileceği belirtilirken, yayın alanının doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi olacağı, ayrıca yayın altyapısının Türkiye'nin güney komşularından da net ve rahat izlenecek şekilde güçlendirileceği öğrenildi. GAP TV yayınlarının eğitim ve eğlence amaçlı boyutunun öne çıkartılması yanı sıra, bölgede ortaya çıkan son olumlu gelişmeler sonrasında, yörenin özgün kültürünü yansıtan programların ve kısmi olarak, zaman zaman yöresel dillerdeki programlarında yayınlarda yer almasının tartışılarak benimsendiği kaydediliyor.
       Hükümetin bölgeye yönelik bu kültürel atağının bu yıl içersinde devreye sokulacağı, hazırlıkların buna göre yürütüldüğü, TRT'nin GAP TV de dahil, teknik ve yayın altyapısının güçlendirilmesi amacıyla halen TBMM'de bulunan vericilerin PTT'den TRT'ye geri verilmesini öngören yasanın da meclisten süratle çıkartılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. TRT radyolarının da Diyarbakır ve Erzurum radyoları başta olmak üzere bu çerçevede yeniden organize edileceği ve bölgesel kültürel yayınların, bölgeye yönelik özgün yayın programlarının öne çıkartılacağı öğrenildi.