The Others Turist sayısı ne kadar?

Turist sayısı ne kadar?

08.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Turist sayısı ne kadar

Turist sayısı ne kadar?

ÇAPRAZ ATEŞ

İhsan Yılmaz

1999’da 7 milyon 484 bin olan turist sayısı, 2000’de 10 milyon 790 bin kişiye çıktı. Turizm geliri ise 7.8 milyar dolara vardı. Ancak, turist sayısındaki artışı bazı turizmciler ve işadamları gerçekci bulmadı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı
Hüsamettin Kavi’nin, "İstanbul’da 750 bin yabancı çalışıyor. Bunlar 3 ayda bir dışarı çıkıp, içeri girmek zorunda. Yılda 4 defa girip çıksalar, Türkiye’ye 3 milyon turist gelmiş gibi görünür. Üstelik bunlar döviz getirmez, götürür" sözleri, "gerçek turist sayısı ne kadar" tartışmasına yol açtı.

İsmail Köksal - Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
Bizim için sayı değil döviz önemli...
Elimizde iki rakam var. Birisi, giren turist sayısı; diğeri, giren döviz miktarı. Bizim için giren turist sayısından daha önemlisi, giren döviz miktarıdır. Gelen turistin sayısı değil, ne kadar döviz bıraktığı önemlidir. Turist sayıları üzerine yapılan konuşmalar spekülatif oluyor. Turist sayıları yerine geliri konuşmak daha net bir gösterge olur. Yunanistan’da konaklama süresi kısadır. Turist sayısı bizden fazladır. Döviz girdisi ise bizden düşüktür. Biz Turizm Bakanlığı olarak, turistin öncelikle ne kadar döviz bırakıldığıyla ilgileniyoruz.
Türkiye’deki turistlerin üçte biri Antalya’ya geliyor. Romanyalı işçi, Romanya’dan uçağa binip Antalya’ya uçak parası verebilir mi? Böyle birşey mümkün mü? Diğer üçte birlik kısmı, Muğla ve İzmir eksenine geliyor. 2.6 milyonu da İstanbul’a uğruyor.
İstanbul’a gelenlerin kaçı kongreye katılıyor, kaçı turist, otellerin doluluk oranı, kaldıkları süre nedir, hepsi belli. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile çalışmak amacıyla gelen kişilerin sayısı 100 bini geçmez.
Ayrıca bu kişiler Antalya’dan ve izmir’den değil, sadece İstanbul’dan giriş yapar. Bunlar uçakla da gelmez. Gelen yabancıların milliyetlerine göre dağılımları biliniyor. Örneğin Romanya’dan 2000’de 231 bin, Ukrayna’dan 36 bin kişi gelmiş. Bunların kaçının gerçek turist olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz. Tüm bu rakamlar, "yabancı işçi sayısı 3 milyon olarak görünür" sözünün abartılı olduğunu gösteriyor.

Talha Çamaş - Visitur Yönetim Kurulu Başkanı
Gerçek sayı 7 milyon
Bir ziyaretçi, bir de turistler var. Ziyaretçiler ve turistler arasında fark var. Siz o ülkeden transit geçen kamyon şoförünü de turist kabul ediyorsunuz. Biz ziyaretçi sayısını, Türkiye’nin turist kapasitesi olarak ortaya koyuyoruz. Bahsi geçen rakamları göz önüne alınca, 6.5 - 7 milyon gibi bir turist sayısı elde edilir. Türkiye’nin yatak kapasitesi ve dolululuk oranları da bu sayıyı verir. 1998’de Türkiye’ye gelen turist sayısı, 9 milyonun biraz üzerindeydi. Yaptığımız hesaplama, bunların 6 milyonunun gerçek turist olduğunu göstermişti. Aynı izdüşümden yola çıkarsak bu sene 10 milyonun üstünde turistten bahsediliyor. Demek ki, gerçek turist sayısı yaklaşık olarak 7 milyona tekabül ediyor.

Tavit Köletavitoğlu
Her gelen turist değil
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği ve TOBB Turizm Sektör Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu : Şu anda Türkiye’deki turist sayısı 10 milyon civarında gözüküyor ama bunun realist boyutu 6.5 milyondur. Gelenleri üçe ayırmak lazım. Turist olarak yazıldığı halde, turist niteliğinde olmayan insanlar var. Bunların sayısının yüzde 10’u geçmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin en büyük liman kapılarından biri Kuşadası ve İstanbul’dur. Buraya gelen günlük turistleri de ayrı yazmak lazım. Bir de Türkiye’ye konaklamak üzere gelen var.
Bunların sayısının 7 milyon civarında olduğunu düşünüyoruz. Günübirlik gelen turist sayısı ise 2 milyon civarında. 1 milyon civarında da istatistiğe girdiği halde, turist niteliği taşımayan insan olduğunu söylersek büyük bir hata yapmamış oluruz. Ayrıca, Türkiye’ye gelen turist sayısı da tatminkar değil, potansiyele göre çok düşük. Bu rakamlara bakarak kendimizi avutamayız. Elbette geçtiğimiz yıllara göre yükselen bir trend içindeyiz ama yani dinamik teşviklerle, pazarlama ve tanıtma yöntemleriyle sayıyı artırabiliriz.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ