The Others Türkiye'deki üsler NATO'yu rahatlatacak

Türkiye'deki üsler NATO'yu rahatlatacak

14.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki üsler NATO'yu rahatlatacak

Türkiyedeki üsler NATOyu rahatlatacak


GÜVEN ÖZALP Brüksel


       NATO'nun askeri yapısındaki oluşum üç ana kategori üzerine dağılmış durumda. Bunlardan ilkini "Hazır ve Acil Tepki Güçleri", ikincisini "Ana Savunma Kuvvetleri" ve "Artırım Güçleri" oluşturuyor.
       Hazır ve Acil Tepki Güçleri, hareket kabiliyeti son derece gelişmiş kara, hazırlık düzeyi en üst düzeyde bulunan ve her an müdahale edecekmiş gibi bekletilen hava ve deniz unsurlarından oluşuyor. Bu güçler özellikle Atlantik, Akdeniz ve Manş Denizi'nde bulunan NATO üslerinde hazır bekletiliyor. Hazır ve Acil Müdahale Güçleri'ne ilişkin birimlerin komuta merkezi ise Almanya'da.

Almanya'da güçler

       Ana Savunma Kuvvetleri ise aktif ve mobil hale getirilebilir unsurlardan oluşuyor. Kara, deniz ve hava boyutları bulunan bu güçlerin öncelikle amacı caydırıcılık ve savunma. Bu güçlerin hazırlık seviyeleri çeşitlilik gösteriyor.
       Çok uluslu dört ana savunma kuvveti bulunuyor. Bunlar Danimarka - Almanya, Hollanda - Almanya ve iki adet de Alman - Amerikan kuvveti olarak belirginleşiyor. Savunma niteliği olmayan başka bir deyişle Kosova operasyonu gibi 5. Madde kapsamı dışında kalan operasyonlarda İngiliz, Fransız, Alman, İspanyol ve Lüksemburg güçlerine de başvurulabiliyor.
       Artırım Güçleri ise NATO'nun ihtiyaç duyması halinde bir bölgedeki güçlerini artırma amacı güden kuvvetlerden oluşuyor.

Ana karargah Belçika'da

       NATO'nun Avrupa'daki ana komuta merkezini Belçika'nın Mons kentinde bulunan Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı oluşturuyor. Norveç ve İngiltere'yle yakın alandaki denizlerin sorumluluğu Kuzey Avrupa Komutanlığı AFNORTHWEST'in denetiminde. Hollanda - Brunssum'daki AFCENT ise Orta Avrupa'dan sorumlu. NATO'nun kilit karargahlarından ve yeni yapılanmada da önemli rol oynayan AFSOUTH'un merkezi ise Napoli. İzmir'deki Güneydoğu Avrupa komutanlığı da bu karargah bünyesinde görev yapıyor.

Türkiye'nin rolü artacak

       Yeni yapılanma içinde güney kanatta oluşturulması öngörülen Acil Müdahale Gücü merkezine Türkiye de talip. Bu gücün Türkiye'de konuşlanması halinde NATO'nun güney kanat bölgesinde düzenleyeceği olası operasyonlar açısından eli büyük ölçüde rahatlayacak. Gerek potansiyel kriz alanlarına yakın olması, gerekse askeri açıdan her türlü altyapısı NATO standartları ortalamasının üzerinde olan Türkiye'ye bu tür bir karargahın kurulması, Türkiye'nin "kilit rolünün" güçlenmesini de sağlayacak.
       Yeni yapılanma çerçevesinde Mons'taki ana karargah varolmaya devam ederken kuzey kanadın kilit karargahı Hollanda'daki Brunssum olacak. Güney kanadın ana karargahı ise İtalya'daki Napoli karargahı olacak. Türkiye'deki İzmir karargahı güney kanadın dört alt merkezinden birini oluşturacak. Diğer üç merkez ise Yunanistan'daki Larissa, İspanya'daki Madrid ve İtalya'daki Verona.