The Others Tutanaklardaki TEM katliamı

Tutanaklardaki TEM katliamı

07.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tutanaklardaki TEM katliamı

Tutanaklardaki TEM katliamı

EDİRNE - İstanbul otoyolunda 6 kişinin öldürüldüğü katliamın tek görgü tanığı Polonyalı Renata Wesolowska'nın 5 sayfalık olay anını anlatan ifadesini Milha ele geçirdi.
21 Aralık'ta Avar Turizm'e ait otobüsün 6 şoförle hareket ettiğini kendisi dışında yolcu bulunmadığını belirten Renata, Polonya'da ve Slovakya'da binen yolcuların Bulgaristan'da indiğini anlattı. Kapıkule'den 6 şoförle giriş yaptıklarını ve Arslanlı tesisleri önünde yemek molası verildiğini, ancak kendisinin otobüsten inmediğini, sadece kahve içmek için su istediğini söyledi. Şoförlerin neşeli bir şekilde otobüse bindiğini anlatan Renata ifadesine şöyle devam etti:
"Fazla ilerlemeden yavaş yavaş giderken şoförün tarafından bir araba sollama yapıyordu. Bir ışık yandığını arabadan bir el feneri gördüm. 5 kez ışık yaktılar. Beyaz bir küçük otomobildi. Otobüs durdu ve ön kapı açıldı. Beyaz arabadan binen biri sarışın diğeri esmer iki kişi şoför dahil herkesi arkaya topladı pasaportları kontrol ettiler. Benim pasaportumu da kontrol edip bana doğru fırlattılar. Sorguya çekiyorlar, eşyaları arıyorlardı. Şoförlerden montları ile kafalarını örtmelerini istediler. Esmer olan beni elimden tuttu ve arkaya götürdü. Başımı aşağıya eğdi ve yatırdı. Normal bir silahın sesini duymadım. Oyuncak silah sesi gibi ses duydum. Burnuma kokular geliyordu.
Telefon çaldı. Kimse açmayınca kafamı kaldırdım ve ön tarafa geçmek için yerde yattıklarından koltuklara basarak ön tarafa geçerek telefonu açtım. Telefonda "Ömer baba, Ömer baba" diye sesler geliyordu, anlaşamayınca kapattım. Bu kez bir başka cep telefonu çaldı. Ölen şoförlerden kumaş mantolunun cebindeydi. "Alo" dedim. Kimdi bilmiyorum, konuşmadı. Sonra cep telefonundan hemen annemi aradım. İkinci defa Polonya ile görüştüğümde 'adam öldürüldü' diyebildim. Laleli'deki butikte çalıştığım şirketin Varşova'daki şubesini aradım ve olayı anlattım. Polonya'daki bayan Avar firmasından beni aradı. Bu bayanın ismi Katatina kısaca `Kaşa' diyorlar. Polonya için 00 48 22 78 32 547 numarayı çevirdim. Katatina `onlar yaşıyorlar mı bak' dedi. Baktım `kan gördüm' dedim. Hareket edip etmediklerini sordu. Bayan heyecanlandı ve hız hızlı konuşmaya başladı. 'Arabayı terk et otobana git' dedi. TIR'ları gördüm. Ve onların yanına koşmaya başladım. Bulgar vatandaşı iki TIR'cıdan yardım istedim. Otobüse girdik, kimse yok dediler, elinden tuttum ve koridorda ölenleri gösterdim. Telefon hala açıktı. Kata, Bulgar'a kendi başına bırakılmamı sahip çıkmalarını söylüyordu. İlerde bir büfe vardı. Orada Türk olacağını düşündük, bir veya iki kahve içtik. Telefonlar devamlı çalıyordu. O arada jandarma geldi."

Polonyalı Renata, Türk sevgilisi Necdet Kurtuluş'un ismini ise ilk ifadeleri yerine sadece Sorgu Hakimliği'nde verdi. Renata, mahkemedeki ifadesinde şöyle dedi: "Necdet ile 1997 yılının sekizinci ayında tanıştık. Polonya'da sevgilim olduğu için ilk ifadelerinde kendisinden bahsetmedim. Necdet, Avar firmasının rezervasyonunda çalışıyordu. Kendisini orada tanıdım. Türkiye'ye 5 kere gidip - geldim."