The Others Üç kaşık yemek yeter!

Üç kaşık yemek yeter!

26.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Spor yapmanıza ve meyve ağırlıklı beslenmenize rağmen kilo veremiyor musunuz? Sorununuzun çözümü bu yazıda.

Üç kaşık yemek yeter

Dilara Koçak

Sizlerden gelen e-mail sorularını mümkün olduğunca çabuk cevaplamaya çalışıyoruz. Gelen sorular gerçekten önemli ve dikkat çekici. Bu sebeple bugün içlerinden seçtiğim birkaç soru ve cevabı sizlerle paylaşmak istedim. İlginizi çekeceğini düşünüyorum çünkü benzer sorular sizin de kafanızdan geçmiş olabilir...

1- Ben 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim 57 kilo 1.72 boyundayım 2 kilo daha fazlalığım olduğunu hissediyorum ve bundan kurtulmak istiyorum ama spor yapıp meyve ağırlıklı beslenmeme rağmen kilo veremiyorum. Yurtta kaldığım için özel bir diyet uygulayamıyorum. Bana önerebileceğiniz bir şeyler var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim iyi günler.

Mevcut kilonuz ile boy uzunluğunuzun oranı fazla kilolu olup olmadığınızı gösterir. Vücut ağırlığınızı boy uzunluğunuzun metre cinsinden karesine böldüğümüzde ortaya çıkan beden kitle indeksi değeri 19.2. Bu değere göre boyunuza göre kilonuz normal Ancak iki kilo daha verirseniz beden kitle indeksi değeriniz 18.5 olacak yani zayıf sınıfına girmiş olacaksınız. Bu kiloyu koruyabilmek için düzenli bir şekilde egzersiz yapmanız ve sürekli dikkatli beslenmeniz gerekir. Yaptığınız egzersiz eğer yürüyüş ise haftada en az 3 - 4 gün 40 -45 dakika sabah aç karnına yaparsanız metabolizmanız daha çok hızlanacak ve daha fazla yağ yakmaya başlayacaksınız. Eğer sabah aç karnına egzersiz yapmaya vaktiniz yoksa ve gün içinde egzersiz yapacaksanız yemeklerden bir saat sonra yapmaya özen gösterin. Meyve ağırlıklı beslenerek kilo vermekte güçlük çekmenizin nedeni tükettiğiniz miktarların fazlalığı olabilir, meyve de bir karbonhidrat kaynağıdır. Fazla tüketimi sonucu vücutta yağa dönüşmektedir. Dengeli beslenmeye çalışıp, meyve tüketiminde de günlük 3 - 4 porsiyonu aşmamaya dikkat etmeli ve meyveleri ara öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. İçinde bulunduğumuz mevsim için bazı meyvelerin bir porsiyon miktarları şöyle; iki mandalina, bir portakal, bir kivi, yarım greyfurt, yarım muz, bir elma.

2- Halk arasında MADEN SUYU ve SODA şeklinde iki ifade var. Bunlar aynı şey mi? Yoksa farklılar mı ? Bir de meyvelileri var. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ''Soda'' kavramı, eski bir kavramdır ve günümüzde uluslararası terminoloji ile çelişmektedir. Doğru kavramın tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kullanılması gerekir; bunun da ''Doğal Mineralli Su'' olduğunu söylemek gerekiyor. Soda kavramı düz suya (çeşme suyu ya da kuyu suyuna) litresinde en az 570 mg bikarbonat ve 1000 mg karbon dioksit (CO2) katılmasıyla elde edilen yapay suyu tanımlar. Soda yapay bir içecektir ve sadece bikarbonat ve karbon dioksit içerir. Oysa mineralli su doğal sudur ve zengin mineral içeriklidir; karbondioksit ve bikarbonattan başka magnezyum, kalsiyum, sülfat gibi ana elementleri ve bazı eser elementleri de içerir.

3- ve 5 yaşında iki çocuğum var hergün tükettikleri besinlerin yeterli olup olmadığı konusunda endişeleniyorum. Bu yaş grubu çocukların ne kadar besin tüketmesi gerekir? Beni aydınlatmanızı rica ediyorum.

Oyun çağındaki çocukların porsiyonları yetişkin porsiyonunun 1/ 3’ü kadar olmalıdır. Bazı yayınlar ise, her yaş için bir yemek kaşığını ölçü olarak önerir. Yani, dört yaşındaki çocuk için dört yemek kaşığı sebze veya beş yaş için beş yemek kaşığı sebze, bir öğün için yeterlidir. Çocuklar bu çağlarda genelde taklit ederler. Okul öncesi yıllar çocuğun besine karşı davranışlar geliştirmesi ve olumlu yeme alışkanlıkları edinmesi için önemli bir zaman dilimidir. Oyun çağı çocuklar hareketlerine karşılık, gereken yakıtı sağlamak için yeterli enerjiyi almalıdırlar. Siz de çocuğunuza iyi örnek olmak için şekerli ve yağlı besinleri azaltıp, dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat ederseniz, çocuğunuz sizi taklit ederek doğru beslenme alışkanlığına sahip olacaktır. Bazı besinler için detaylı bilgiyi aşağıda bulacaksınız

4- Dört aylık bebeğimi anne sütü ile besliyorum bazen çok fazla gaz şikâyeti oluyor. Dikkat etmem gereken gıdalar nelerdir?

Eğer, bebeğiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin rahatladığını fark ederseniz, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmenizden çıkarmanızda yarar vardır. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmanızda yarar vardır. Kesin kanıtlanmış olmasa da, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarmısak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlemlerseniz, bir süre bu gıdalardan uzak kalmayı deneyebilirsiniz.

Ekmek, tahıl, pirinç, makarna  Günde ortalama 5-6 dilim
C vitamininden zengin meyve veya meyve suyu Günde 1 porsiyon
A vitamininden zengin koyu yeşil sebze Günde 1 porsiyon
Diğer meyve-sebzeler Günde 2-3 porsiyon
Süt, yoğurt, peynir Günde 2-3 porsiyon
Et grubu, kuru baklagiller Günde 2 porsiyon (60-70 gram)
Yumurta Günde 1 adet
Yağlar Günde 3-4 tatlı kaşığı