The Others Üç sandalye için dört parti

Üç sandalye için dört parti

12.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üç sandalye için dört parti

Üç sandalye için dört parti


MHP'nin ulusal oy barajını aşması, ANAP ve DYP'nin oy oranındaki değişim, sonucu etkileyecek. FP adayı Mehmet Elkatmış'ın seçilmesi garanti. DYP'li Taner Erdoğan, ANAP'lı Abdülkadir Baş ile MHP'li İsmail Çevik'ten biri elenecek. Hangisinin eleneceği şu anda belli değil.

Güngör URAS


ESAT Kıratlıoğlu'nu Tansu Çiller bıraktığı için mi Nevşehirliler bıraktı, yoksa Nevşehirliler bıraktığından mı Tansu Çiller bıraktı anlayamadım. Öyle ya, Kıratlıoğlu hem Nevşehir'le hem Tansu Çiller'le özdeşleşmiş bir isimdi.
Şimdi Nevşehirliler Kıratlıoğlu için hikayeler anlatıyor. "Nevşehir'e ne yaptı ki?.. Karısı Aksaraylı diyerek götürdü Mercedes fabrikasını bile Aksaray'a kurdurdu" diyorlar.
Anlatılan bir başka hikaye de, Kıratlıoğlu'nun 1965 - 1966 yıllarında Nevşehir'in elektriklendirilmesi konusundaki katkılarıyla ilgili. Her seçim döneminde Kıratlıoğlu köy meydanında nutkuna "Sizi elektriğe ben kavuşturdum. Bu direkleri ben diktirdim" diyerek başlarmış. Son konuşmalarından birinde devamlı aynı nutku dinlemekten usanan köylü isyan etmiş. "Beyim" demiş, "N'olur, sök şu direkleri... Nereye götüreceksen, ne yapacaksan yap... Artık bize başka şeylerden söz et".
Geçen seçimde Nevşehir'den üç milletvekili çıktı. MHP, ulusal oy barajını aşamadığından, DYP daha az oy almasına rağmen öne fırladı. Kıratlıoğlu da milletvekili oldu.
95 seçimindeki oy dağılımı şöyle: Refah Partisi 39.132, Anavatan 25.798, Milli Hareket 22.893, Doğru Yol 22. 873.
Bu seçimde milletvekili adayları şöyle açıklandı:
ANAP; Abdülkadir Baş, Esat Sağcan, İsmet Çınar, DSP; Şerefnur Oktay, Ahmet Atasoy, Mehmet Katlı, FP; Mehmet Elkatmış, Fethi Kozan, Mustafa Arslan, CHP; Faruk Sarıaslan, Gülcihan Akyürek, Mustafa Namlı, DYP; Taner Erdoğan, Osman Seyfi, Mehmet Ünal, MHP; İsmail Çevik, Mükremin Taşkın, Ahmet Çelik.
FP adayı Elkatmış'ın seçilmesi garanti. DYP'li Erdoğan, ANAP'lı Baş ile MHP'li Çevik'ten biri elenecek. Geride kalan ikisi olacak. Hangisinin eleneceği şu anda belli değil.
MHP'nin ulusal oy barajını aşması, ANAP ve DYP'nin oy oranındaki değişim, sonucu etkileyecek.
Fazilet'in geçen seçimde Refah'ın topladığı oyu alma ihtimali zayıf görülüyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi; onbir aylık RP'li hükümet döneminde Nevşehir'e önemli bir şey yapılmaması, ikincisi; parti içindeki kırgınlıklar, hizipleşmeler. Ancak Fazilet'liler, "Bizde kırgınlık da olsa, dargınlık da olsa, sandık başında bir oluruz" diyor.
ANAP, Nevşehir'e son zamanlarda önemli kazançlar sağlamış. Özellikle Genel Başkan Yardımcısı Nevşehir milletvekili Abdülkadir Baş'ın gayretiyle onsekiz aylık Anavatan'lı hükümet döneminde, Nevşehir'e ek imkanlar sağlamış. Nevşehir kalkınmada öncelikli yöre kapsamına alınmış. Erciyes Üniversitesi'ne bağlı İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni, Nevşehir'e kazandırmış. Organize Sanayi Bölgesi için 150 milyar liralık ödenek sağlanmış. Nevşehir - Kapadokya Havaalanı tamamlanmış. Gölbaşı - Pozantı arasındaki TEM otoyol bağlantısının Nevşehir il sınırlarından geçirilmesi için ileri adımlar atılmış. Doyruk Sulama Barajı, Karaburna sulama göleti ve Ayhanlar Sulama Barajı'nın kanal yapımı konularında gelişmeler sağlanmış.
Nevşehir'de sanayi yok. Nevşehir burnunun dibindeki Ürgüp'ten yararlanamıyor. Yerli ve yabancı turist doğrudan Ürgüp'e geçiyor. Nevşehir'in ekonomisi tarıma ve ticarete dayalı.
Rıza Aktaş'ın anlatımına göre bu yıl patates üreticisi halinden memnun. Her ne kadar satılmamış patatesler alıcı bekliyor ise de kiloda 65 - 70 bin liralık fiyat üreticiyi tatmin etmiş. Bu yıl Nevşehir üreticisi buğdayı 40 - 48 bin liradan, pancarı 20 - 25 bin liradan değerlendirmiş.
Organize Sanayi Bölgesi'nin tamamlanmasıyla, sanayiin kıpırdayacağı söyleniyor.
Nevşehir'de bir inşaat patlaması olmuş. Ama şu anda inşaatta da duraklama var. Kooperatif evleri kaloriferli 7 - 8 milyar liradan alınabiliyor.
Nevşehir'e bereket getiren, Ortahisar bölgesindeki kayadan oyulma depolar. Bu depolar bir - birbuçuk ayda oyulabiliyor. İçi 3 - 4 kamyon dolabilecek büyüklükte. Yaklaşık 300 depo var. Doğal depolarda narenciye 4 - 5 ay saklanabiliyor. Özellikle limon, bu depolarda sararıyor, kalite kazanıyor.
Depolar Nevşehir'in halkına nakliyecilik imkanı sağlamış. Çok kişi kamyonculuktan para yiyor.
Bir başka şey daha var, Nevşehir, bölgenin kamyon satış merkezi olmuş. Yüzden fazla otomobil galerisi var. Bunların çoğu ikinci el kamyon satıyor.
Cebinde 2 milyar lira nakiti olan, 12 milyar liralık senet imzalayarak taksitle ikinci el bir kamyon alabiliyor. 12 milyar liranın yarısı kamyon parası, yarısı yüzde 100 faiz.
Fakat şu günlerde kamyon satışları duraklamış. Galeriler ayda 2 kamyonu zor satıyor. Bölgede tercih edilen, Ford / Kargo ile Mercedes 2500 tipi kamyonlar.
Kamyon pazarına bağlı olarak ahşap ve sac kasa yapımcılığı da gelişmiş. Yirmi, otuz marangoz, kamyon kasası yapıyor.
Bölgede ikinci el binek otomobili olarak Renault Toros'un yerini şimdilerde çift kabinli Japon araçlar almış.
Nevşehirliler zenginlerin para harcamasından şikayetçi. "Zengin kim?" diye sorunca, beyaz eşya ticareti ve otelcilik yapan Özaltınlar ile oto alım satımı yapan Dirikoç'lar ve sarraf Rasim Üzer'den söz ediliyor.
Ali Şahin, 1990 Irak krizinden beri işlerin daha iyi olacağına ilişkin bekleyişin gerçekleşememesinden, azalan turist sayısının eski rakamlara bile ulaşamamasından yakınıyor. Taskobirlik şarap ve şıra üretiminden vazgeçti. Bölge üzümü sadece sirke olarak değerlendiriliyor.
Nevşehir'in bugünkü Belediye Başkanı Yalçın Demir, FP'li ama ANAP kökenli. Genel kanaat; "İyi adam ama, yanlış işler yaptı...". Yanlış işler denilen, belediyenin malını mülkünü satarak başkanlık yapması. Örneğin TEK'e 52 milyar lira borcunu ödemeyince, belediyenin güzelim işhanı takas yöntemiyle TEK'e devredilmiş. Fazilet'in adayı olarak seçime giriyor.
DYP'nin belediye başkan adayı Hamza Karakaya, Nevşehir'in yerlisi. Elektrik mühendisi. Sevilen bir kişi.
Fazilet Partisi içindeki dağılmanın da etkisiyle, başkanlık şansı yükselmiş görünüyor.
Herhalde belediye başkanlığı mücadelesi Karakaya ile Demir arasında geçecek.
ANAP'ın seçimi kazanabilecek bir adayı ikna edemediği söyleniyor. Bu aday, Turgut Özal döneminde altyapı ve çevre yolu çalışmalarıyla Nevşehirliler'in gönlünü kazanan Yahya Yılmaz. Halkın çok sevdiği Mimar - Mühendis Yılmaz, küsmüş. Şimdi Dedeman Oteli'nde gümüşçülük yapıyor.
ANAP'ın adayı Avukat Yılmaz Küçük ile MHP'nin adayı Ali Şerit'in şansları zayıf görünüyor.

Nevşehir

İlçeleri: Merkez, Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı, Ürgüp.
Nüfusu: 287.866
Milli Gelirden Aldığı Pay: 3238 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 164.189 / 183.162
1995'te Seçime Katılma Oranı: %86.47
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranı: RP 39.132 (%28.4), ANAP 25.798 (%18.7), MHP 22.893 8%16.6), DYP 22.873 (%16.6), CHP 14.035 (%10.2), DSP 9.733 (%7), HADEP 1.254 (%0.9), MP 693 (%0.5), YDP 429 (%0.3), YDH 380 (%0.3), İP 258 (%0.2), YP 160 (%0.1).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Esat Kıratlıoğlu (DYP), Abdülkadir Baş (ANAP), Mehmet Elkatmış (RP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 3