The Others Üniversitede türbana onay

Üniversitede türbana onay

28.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversitede türbana onay

Üniversitede türbana onay


Okan Aralan Samsun


       Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği bölümü 4. sınıf öğrencisi Esra Ege (21), türbanlı olduğu için üniversiteye alınmadığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. İki üyenin onay verdiği karara Mahkeme Başkanı muhalefet şerhi koydu.
       Esra Ege, 25 Kasım 1998 tarihinde "kılık kıyafetlerle ilgili kural ve yargı kararlarına aykırı davranışlarda bulunduğu" gerekçesiyle YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 8 / a maddesi uyarınca 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası aldı. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı aldırmasına karşın okula alınmayan Ege, 15 Aralık 1998 tarihinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme heyeti, 1 Ekim 1999 tarihli 1999 / 908 sayılı kararıyla, genç kızın talebini kabul ederek türban yasağını iptal etti, ayrıca rektörlüğün davacıya 100 milyon lira tazminat ödenmesine karar verildi.
       Türban yasağı uygulamasının hukuka aykırı olmadığı görüşüne yer verilen kararda, öğrenci Esra Ege hakkında, disiplinsiz davranışta bulunmadığı, bunun da Anayasa ile tanınan eğitim öğretim hakkının kısıtlanarak elinden alındığı anlamını taşıdığı belirtilerek uygulamanın hukuka uygun olmadığına karar verildi.
       Mahkeme heyeti, bir milyar lira tazminat talep eden öğrenci Esra Ege'ye üniversitenin 100 milyon lira tazminat ödemesini de karara bağladı.
       Üyeler Cafer Ergen ve Recep Taş, türbanlı öğrenci Ege'nin lehine oy kullanırken, Mahkeme Başkanı M. Kemal Aka karara muhalefet şerhi koydu. Atatürk İlke ve İnkılaplarını dayanak gösteren Başkan Aka, kararın, Anayasa ve
       laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, şu görüşü dile getirdi: "Anayasa'ya ve laiklik ilkesine aykırı olan ve yükseköğretimin amaç ve düzeniyle bağdaşmayan özgürlük savunulamaz ve korunamaz. Yükseköğretim kurumlarında ve dersliklerde dinsel inançları simgeleyen belirtilerden ve huzur bozan durumlardan uzak kalınması zorunluluğu gözetildiğinden, düzenin sağlanmasına aykırılık teşkil eden eylemlerin demokratik bir hak olduğu da savunulumaz."
       Karar hakkında yorum yapmaktan kaçınan Esra Ege'nin avukatı Serkan Saçan, bu kararın örnek teşkil etmesini gerektiğini savundu. "Bu, bizim pilot davamızdı" diyen Avukat Saçan, benzer durumda bulunan 19 öğrenci ile ilgili davadan da aynı sonucun alınacağı umudunu taşıdığını sözlerine ekledi.
       OMÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Çakır, kararın kendilerine tebliğ edilmesinden sonra kararın iptali için Danıştay'a başvurduklarını söyledi. Prof. Dr. Çakır, öğrencinin türbanla okula alınmayacağını ve mahkeme kararlarının uygulanabilmesi için 30 günlük süre bulunduğuna da dikkat çekerek, şöyle dedi: "Danıştay ve İdare Mahkemeleri'nin bu kararın aleyhinde alınmış çok sayıda kararı mevcut. Biz bu kararlar doğrultusunda hukuki bir işlem yapıyoruz. Bu nedenle Danıştay'dan lehimize bir karar çıkacağını umuyorum."


Yazarlar