The Others Üniversitesine göre yemek

Üniversitesine göre yemek

27.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversitesine göre yemek

Üniversitesine göre yemek


       Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri de yemek. Özellikle ailesinden uzakta öğrenimlerini sürdüren öğrenciler için yemek, barınma sorunuyla birlikte öğrencinin başını ağırıtan en büyük etken durumunda. Üniversiteler, öğrenciler için farklı fiyatlara farklı mönüler sunuyor. Bazı üniversiteler yemeği dışarıdan alırken, kimi yükseköğretim kurumları kendi bünyelerinde yemek çıkarmayı tercih ediyor.
       Üniversiteler, son zamanlarda ailelerin titizliği üzerine, kalorili besinlere ağırlık vermeye ve uygun fiyata farklı çeşitlerle en iyi yemeği öğrencilere sunmaya başladılar. Üniversitelerde yemek mönülerine çok dikkat ediliyor, temizlik konusunda da hassas davranılıyor.
       Devlet üniversitelerinde öğrencilerin çoğu çok ucuz fiyata sunulan yemekten memnun gözüküyor. Vakıf üniversitelerinde ise genelde ya kantinde ya da kafe tarzı yerlerde fast food denilen hazır yiyecekler rağbet görüyor.
       İstanbul Üniversitesi, dört çeşitten oluşan mönü karşılığı öğrencilerinden 150 bin lira alıyor. Malzemesi dışarıdan alınıp üniversitede hazırlanan yemekten Beyazıt Kampusu'nda 9 bin öğrenci yararlanıyor. Yemek çeşitlerinden memnun olan öğrencilerin tek şikayeti jeton uygulamasından dolayı oluşan uzun kuyruklar. Hukuk Fakültesi'nden Serdar Talas, kuyruk çilesinden başka dertleri olmadığını belirtirken, Kamu Yönetimi Bölümü'nden Cansu Fidan yemeğin kaliteli olduğunu vurguladı. Üniversite kantininde çay 75 bin, su 130 bin, piliç şiş 300 bin, sandviç de 400 bin lira.

       Bazı üniversitelerdeki yemek fiyatları şöyle:
       Boğaziçi Üniversitesi: 500 bin
       Yıldız Teknik Üniversitesi: 500 bin
       Marmara Üniversitesi: 200 bin
       İstanbul Üniversitesi 150 bin
       Akdeniz Üniversitesi: 600 bin (günlük), 400 bin (aylık kart alınırsa)
       Anadolu Üniversitesi: 300 bin
       Atatürk Üniversitesi: 650 bin (günlük), 750 bin (haftalık), 3 milyon (aylık)
       Karadeniz Teknik Üniversitesi: 250 bin
       Ege Üniversitesi: 500 bin
       İTÜ: 400 bin
       Mimar Sinan Üniversitesi: 250 bin

       Bilgi Üniversitesi, öğrencilerine yemek konusunda pek çok seçenek sunuyor. Üniversitenin kendi bünyesinde pastane, kafe ve restoran bulunuyor. Öğrenciler, 500 bin liraya aldıkları karta kontür yükletiyor ve istediklerini alabiliyorlar. Sardunya adındaki şirket, öğrencilere 2 ana, 2 etli, 2 sebze, 2 yardımcı, 2 de diyet olmak üzere her gün farklı yemekler çıkarıyor. Bunun dışında 15-20 çeşit salata ve değişik tatlıların yer aldığı bir de a - la kart var. Ortalama fiyatın 1 milyon 200 bin lira olduğu Bilgi'de, günün mönüsü şöyle: Balık, kaşarlı köfte, pilav, spagetti, mantı, kabak, kazandibi, fırın sütlaç, profiterol, hamur tatlısı.
       Bilgi Üniversitesi'ndeki öğrenciler yemekleri temiz bulsa da fiyatlardan şikayetçi. Zeynep Gündoğdu, yemeklerin pahalı olduğunu vurgularken, içtiği çaylarla birlikte günde 5 milyona yakın para harcadığını kaydediyor. Adem Kara ise çayların bayat, restoran bölümünün de pahalı olduğunu dile getiriyor.
       Boğaziçi Üniversitesi'nde, yurtta kalanların dışındaki öğrenciler genelde kantinde yemek yiyor. Yemekhanede her gün 4 kap değişik yemek çıktığını söyleyen öğrenciler, yemeklerin tatsız olmasından şikayetçiler. Özgün Koyutürk, yemek için kantini kullandığını belirtirken, "Fiyatlar 200 bin ile 1 milyon arasında değişiyor. Kantinimizin en güzel yanı, bedava tavla oynatması" diyor. Mihriban İnçmez, 500 bin liralık yemeği pahalı buluyor.

Yazarlar