The Others Ünlülere kariyer testi

Ünlülere kariyer testi

09.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ünlülere kariyer testi

Ünlülere kariyer testi





Aemerika’da, özellikle okullarda uygulanarak, gençlerin eğilim ve yatkınlıklarını ortaya çıkarmayı ve meslek seçiminde yönlendirmeyi amaçlayan, 186 soruluk Kariyer Eğilim Testi’ne (KET) göre, Türkücü İbrahim Tatlıses’in oğlu İdo, ‘öğretmen’ ve ‘ormancı’ olmaya eğilimli. Başarısını kanıtlamış Tarkan’ın testi de ‘müzisyen, söz yazarı, reklamcı ve dansçı’ sonucunu verdi. Sinema yönetmeni Sinan Çetin’e uygulanan test, ‘sanatçı’ yönünün yanı sıra Çetin’in iyi bir ‘girişimci’ ve ‘gerçekçi’ bir kişi olduğunu gösterdi.

Ünlülerde katılıyor
Uğur Kariyer Merkezi’nin İTÜ Taşkışla binasında düzenlediği ve 6 Mart’ta başlayan ‘Gençlik Kariyer Etkinlikleri’ bugün de devam ediyor. Bugüne kadar popüler eğilim ya da yönlendirmeyle meslek seçiminin yapıldığını ifade eden Uğur Kariyer Merkezi Genel Koordinatörü Sinem Vatanartıran, uyguladıkları testle daha bilimsel kariyer seçimi yapılmasına yardımcı olduklarını söyledi.
Uzmanların katıldığı ve birikimlerini anlattığı panel ve seminerlere Yılmaz Erdoğan ve Sezen Aksu gibi ünlülerde katıldı. Ünlülerle söyleşilere yer verilen etkinliklerde, Tarkan, Nasuh Mahruki, Melih Kibar, Sinan Çetin, Özlem Yıldız, Hülya Koçyiğit, Metin Şentürk ve İbrahim Tatlıses’in oğlu İdo’ya da ‘sembolik’ kariyer testi yapıldı.
Tarkan, uygulanan testte müzisyen, söz yazarı, reklamcı ve dansa ilgili çıktı. Nasuh Mahruki, dağcı ve gönüllü işlere uygun çıkarken, Sinan Çetin girişimciliğe, gerçekçi, sanatçılığa, İbrahim Tatlıses’in oğlu İdo öğretmenliğe, orman mühendisliğine, Melih Kibar besteciliğe ve kimya mühendisliğine ilgili çıktı. Vatanartıran, Melih Kibar’ın test sonuçlarında ‘kimya mühendisi’ sonucunu Kibar’a söylediklerinde, kendisinin aynı zamanda kimya mühendisi olduğunu öğrendiklerini anlattı.

25’e yakın ülkede 24 milyon kişi üzerinde denenen KET, bireylerin yeteneklerini saptıyor.
Kişiye en uygun meslek bulunuyor. Amerika’da öğrenciler bölüm seçerek değil, genel bir eğitim aldıktan sonra kariyer testi uygulanıyor. 186 soruluk testin sonuçları uzmanlar tarafından analiz ediliyor. Sorulara ‘hoşlanırım’ ya da ‘hoşlanmam’ şeklinde cevap isteniyor. Örneğin, ‘Hazırlık yaparak, topluluk önünde konuşmaktan’ seçeneğine ‘hoşlanırım’ veya ‘hoşlanmam’ diye yanıt veriliyor. Diğer bazı sorular şöyle:
‘Hoşlanırım- hoşlanmam’
• ‘Hatıra defteri tutmaktan’,
• ‘Arkadaş grubumun her zaman benim dediklerimi yapmasından’
• ‘Bulutsuz gecelerde ay ve diğer gök cisimlerini gözlemlemekten’,
• ‘Bir ev veya apartmanın duvarlarını badanalamaktan’,
• ‘Gazetedeki çapraz bulmacaları çözmekten’,
• ‘Arkadaşlarımın yaş günü partilerine gitmekten’,
• ‘Serada değerli çicekler üretmeye çalışmaktan’,
• ‘Bozuk musluğu tamir etmekten’
• ‘Her konuda fotograf çekmekten.’