The Others Utanmazlar!

Utanmazlar!

04.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Utanmazlar!

Utanmazlar


Ukrayna, 2 saat kurşun sıkıp batırdığı teknede can veren Türk balıkçının ailesinden, sadece ‘askeri masraf’ için 18 bin dolar istedi...


       Karasularında kaçak avlandığı gerekçesiyle ‘Şerif Çınar’ teknesine ateş açıp batıran, kaptan Durmuş Çınar’ı da öldüren Ukrayna’ya karşı hukuk savaşı başlatıldı.
       Ukrayna sınır muhafızları hücumbotlarının 22 Mart 2000’de karıştığı korkunç saldırı sonrası, ‘Şerif Çınar’ ve iki Türk balıkçı teknesi aleyhine açılan ceza davası alelacele sonuçlandı ve Türk balıkçılar mahkûm edildi. Mahkûmiyetle Ukrayna Balıkçılık Araştırmaları Kurulu ve Sınır Muhafızları, ‘mağdur’ durumuna düştü ve ardından tazminat davası açtı.

       306 milyar istiyorlar
       Ukrayna Balıkçılık Araştırmaları Kurulu, ‘Şerif Çınar’ teknesinde ‘ele geçen’ balık ve ağlar nedeniyle 441 bin 470 dolar (294 milyar lira) ve sınır muhafızları da, Türk balıkçıyı öldürürken harcanan cephane, yakıt ve askeri gıda malzemeleri karşılığı 18 bin 30 dolar (12 milyar lira) istedi.
       Öldürülen Çınar’ın acılı ailesine böylece bir de 306 milyar liralık fatura çıkarılınca, davayı Türk Deniz Ticaret Odası (DTO) sahiplendi. Odanın Baş Hukuk Müşaviri Avukat Oğuz Teoman ve Ukraynalı Avukat Julia Bakayeva hukuk mücadelesini hemen başlattı. Avukat Bakayeva, tazminat davasının 5 Ekim 2000’de görülecek duruşmasında, alelacele sonuçlanan ceza davasına da itiraz edeceklerini belirtti ve, “Eldeki deliller de davayı kazanmamıza yeter" dedi. Bakayeva, Ukrayna’ya karşı kozlarını şöyle açıkladı:
       “Sınır muhafızları 18 bin 30 dolar istiyor. Yaptırdığımız eksper raporunda tazminat 10 bin doları geçmiyor. Yasak sadece avlanmak için. Oysa Şerif Çınar teknesini avlanırken gören yok. Küçük bir balıkçı teknesine iki saat boyunca ateş açılması da, kanunların açıkça ihlali.."