The Others Üyeler mercek altında

Üyeler mercek altında

17.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üyeler mercek altında

Üyeler mercek altında

RP yönetimi, Genel Başkan Necmettin Erbakan'ın yarın Anayasa Mahkemesi'ne vereceği sözlü savunma ardından başlayacak karar süreci için yeni stratejiler geliştiriyor. Olası bir kapatma kararı öncesinde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin vereceği "muhalefet şerhi" sayısını artırmayı hedefleyen RP, üyeleri mercek altına aldı.
Konulacak muhalefet şerhleriyle, kararın "tartışılır" duruma geleceğini hesaplayan RP'nin stratejisini, eski bir bakan şu sözlerle ortaya koydu:
"Bize gelen bilgiler, yüksek mahkemedeki son durumun, halen altıya beş olduğu yönünde. Eğer bu oranla bir kapatma kararı alınırsa, RP'nin kapatılması büyük tartışma yaratacak, Anayasa Mahkemesi'nin kararını herkes tartışacak."
"Milli görüş" hareketinin ilk siyasi örgütü olan Milli Nizam Partisi'nin, 20 Mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi'nin "oy birliği"yle kapatıldığını anımsatan RP'li bir yetkili de, "O zaman 15 üyeden oluşan mahkemenin bütün üyeleri, kapatma yönünde görüş beyan etti. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin iradi bir birliktelik sergilediği ortaya çıktı. Ancak RP'nin kapatılmasında kararın altına atılacak her muhalefet imzası, bu kararın tartışılmasını gündeme getirecek" dedi.

Davayı açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın 39 sayfalık sözlü açıklaması ardından "kapanmama" umudunu giderek yitiren Erbakan ve kurmaylarının, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesini incelemeye aldığı öğrenildi. Olası bir kapatma kararına sıcak bakmayacak isimleri saptamaya çalışan RP'li kurmayların, gerekirse verilmek üzere "reddi hakim" dilekçelerini de hazırda beklettiği ileri sürüldü. RP'lilerin, böyle bir durumda başta Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden olmak üzere, kendilerine "uzak" buldukları bazı üyelere yönelik olarak bu dilekçeleri yeni bir tartışma başlatmak ve süreyi uzatmak için kullanabileceği bildirildi.
"Reddi hakim" dilekçelerinin, RP'nin kapatılmasına karşı çıkan bazı Anayasa Mahkemesi üyelerince de istenebileceği savunuldu. İddiaya göre, RP'nin kapatılmasına ilişkin "olası" bir kararın altında imzasının olmasını istemeyen bu üyelerin, RP'nin dilekçeleriyle davadan çekileceği, bu arada Anayasa Mahkemesi'nin yedek üyelerle alacağı bir kapatma kararının da "tartışılır" hale geleceği kaydedildi.
Erbakan'ın, Şeref Malkoç, Mehmet Ali Şahin, Ali Oğuz, Yasin Hatipoğlu, Mustafa Kamalak, Şevket Kazan ve Süleyman Arif Emre'den oluşan hukukçu milletvekilleriyle Balgat'taki konutunda günde ortalama 12 saat çalışarak hazırladığı sözlü savunmanın, bir günden uzun sürebileceği öğrenildi.