The Others Uygun'a yol göründü

Uygun'a yol göründü

17.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uygun'a yol göründü

Uyguna yol göründü

       MECLİS'in transfer rekortmeni, Afyon Bağımsız Milletvekili Kubilay Uygun'un parlamenterliği tehlikeye düştü. TBMM Başkanlık Divanı, Hikmet Çetin'in başkanlığında dün yaptığı toplantıda, sağlık gerekçesiyle mazeret izni isteyen Uygun'un bu isteğini reddetti.
       Uygun'un TBMM Başkanlığı'na gönderdiği 20'şer günlük iki raporu da ciddi bulmayan Başkanlık Divanı, bu raporları hazırlayan doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını, Uygun'un raporlu sayılmak istediği dönemde beş oturuma katılıp katılmadığının belirlenmesini kararlaştırdı. Dörde karşı 11 oyla alınan karara üç DYP'li üye "Meclis'in itibarını zedeleriz" gerekçesiyle karşı çıktı.
       Uygun'un raporlu sayılmasını istediği dönemde üstüste beş oturuma katılmadığının belirlenmesi halinde milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelecek. Belirleme yapıldıktan sonra TBMM Başkanlığı, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na başvuruda bulunacak. Komisyon, Uygun'un milletvekilliğinin düşmesine karar verirse, bu karar genel kurulda oylanarak sonuca bağlanacak.

       Başkanlık Divanı, dünkü toplantısında öncelikle Meclis çalışmalarına mazeretleri nedeniyle katılamayan 22 milletvekilinin bu yöndeki başvurularını inceledi. Başvurular arasında yer alan Uygun'un iki sağlık raporu tartışmaya neden oldu. İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi'nden alınan 25 Haziran 1998 tarihli ve 20 günlük, Edremit Hastanesi'nden alınan 13 Temmuz 1998 tarihli ve 20 günlük iki raporu ciddi bulmayan divan üyeleri konunun tartışılmasını istedi. Bunun üzerine diğer milletvekillerinin başvuruları kabul edilirken Uygun'un başvurusu tartışmaya açıldı.

       Uygun'un "mide yanması" ve "kulak rahatsızlığı" nedeniyle aldığı 20'şer günlük iki ayrı rapora karşı, FP'li Divan üyesi Abdulhaluk Mutlu, "Ben de doktorum. Mide yanması için 20 günlük rapor verilemez" derken, DSP'li TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, Uygun'un raporlu olduğu dönemde Marmaris'te tatil yaptığı yolunda duyumlar aldığını belirterek, "Böyle bir durumda rapor veren doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekir" diye konuştu.
       ANAP'lı TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan'la FP'li İdare Amiri Kemalettin Göktaş ise bu tür olayların üzerine gidilmemesi nedeniyle Meclis'e zarar verildiğini belirterek, Başkanlık Divanı'nın bu konuda kesin tavır almasını istedi.
       DSP'li İdare Amiri Hakan Tartan'ın, "Böylesi rahatsızlıklara, bu düzeyde rapor verilip verilemeyleceğini Türk Tabipler Birliği'ne soralım. Ayrıca bu uygulamamızı sadece Uygun'la sınırlandırmayalım, benzerleri için de gereğini yapalım" önerisinin ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylamada 11 milletvekili Uygun'un başvurusunun kabul edilmemesi yolunda oy kullanırken, DYP'li üyeler Kamer Genç, Mahmut Duyan, Haluk Yıldız ve ANAP'lı Levent Mıstıkoğlu "Meclis'in itibarı zedelenir" gerekçesiyle raporların kabul edilmesi yönünde oy kullandı.

       TBMM İçtüzüğü'nün, milletvekillerinin devamsızlığını hükme bağlayan 138. maddesi şöyle:
       "Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz ya da izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanı'nca tesbit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar.
       Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğuyla (276) karar verirse üyeliği düşer..."