The Others VAKIF GUREBA EYLEMİ

VAKIF GUREBA EYLEMİ

01.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Gazetede yer almayan, 25 Ekim tarihli doktorların eylem haberi İstanbul Tabip Odası’nın Milliyet Okur Temsilcisi’ne başvurusuyla, Vakıf Gureba Hastanesi’nin devriyle ilgili gelişmeleri gündeme taşıdı. Beklenti, haberlerin zamanında yayımlanması...

VAKIF GUREBA EYLEMİ

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin özel bir tıp fakültesi vakfına devrini ve bu nedenle asistan hekimlerin başka illere gönderilmesini protesto etmek için hastane çalışanları ve onlara destek veren örgütler eylem yaptı. Türk Tabipleri Odası İstanbul Şubesi ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) eyleme destek verdi. Eylemde İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Genel Sekreter Dr. Ali Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Lale Tırtıl, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli konuya ilişkin açıklama yaptılar.
Hastane, 15 Nisan’da Bakanlar Kurulu’ndan kuruluş onayı alan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’ne devredildi. Anayasa Mahkemesi’ne işlemin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verilmedi. 25 Ekim’de hastane bu yeni isimle hizmet vermeye başladı. Hastane çalışanları, devirle birlikte iş güvencelerini yitireceklerinden endişeliler. Hastanenin 925 çalışanı İstanbul’un farklı yerlerine tayin edildi. Asistanlara ise yeni üniversite hastanesinde sözleşmeli olarak çalışma ya da farklı illere tayin seçeneği sunuldu. Oysa asistanların yeni kurulan üniversiteye naklen atanmalarının olanaksız olduğu öne sürülüyor. Kurulan özel üniversite, Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği’ne göre açılacak TUS ile asistan kadrolarını doldurmak durumunda. Sınavsız asistan nakli sınav ile atanacaklar açısından hak kaybı doğuracağı için bugüne dek böyle bir uygulama hukuken yapılamamış.

GAZETEDE NİYE YOK?
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Milliyet Okur Temsilcisi’ne gönderdiği açıklamada bu gelişmeleri gazetede neden göremediklerini sorguluyor:
“Bugün eğitim ve araştırma hastanelerimizin birinde bir skandal yaşanmakta. Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi, 952 personeli ve herkesin ortak malı değerli arazisi ile özel bir vakıf üniversitesine devredildi. Bu devirle birlikte 245 asistan hekim, tüm hukuk kuralları ihlal edilerek, Erzurum, Konya, Trabzon gibi şehirlere şantaj ve tehdit yoluyla sürgün edilmeye çalışıldı. Bu yaşanan hukuksuz tutuma karşı İstanbul Tabip Odası, 25.10.2010 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan basın açıklamasının ardından alınan bir kararla İstanbul’un en işlek caddelerinden bir tanesi olan Vatan Caddesi trafiğe kapatılarak oturma eylemi gerçekleştirildi. Gerçekleşen bu eylem -ekte tarafınıza sunduğumuz- toplumun her kesimine hitap eden yayın organlarında haber olarak yer aldığını ancak Doğan Medya Grubu’na ait Milliyet gazetesinde tek satır yer verilmediğini gördük.
Vatandaşın en önemli haklarından ve demokrasinin gereği olan haber alma özgürlüğünün, siz değerli basın mensuplarının ülkedeki olumlu uygulamaların yanı sıra yaşanan hukuksuzluklara da yer vermesiyle tam anlamıyla sağlanabileceğini biliyoruz. Yaşanan bu büyük skandalın hangi sebeple olursa olsun gazetenizde yer almaması tarafımızca şaşkınlıkla karşılanmış ve dolayısıyla bir merak konusu olmuştur. Bu merakımızı gidereceğinizi umuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz”

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ

Türkiye son dönemde hak temelli boykot, protesto, gösteri gibi çeşitli eylemlere sahne olmakta. Ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın her alanında kamuoyunu ilgilendiren öneme sahip bu haberler çoğu zaman medyada geniş yer bulmaktadır. Ancak gündemin yoğunluğuna göre toplumsal haberlerin gazete sayfalarındaki yeri ve ağırlığı azalmaktadır. İstanbul Tabip Odası’nın eleştiri konusu yaptığı haberin yayımlanmayışında bir kasıt yoktur. Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi’nin devriyle ilgili gelişmelerin bundan böyle daha yakından izleneceğini umuyoruz.
Uyarıları için sayın Çerkezoğlu’na teşekkürler.