The Others Vali - Erdoğan krizi bürokratı yerinden etti

Vali - Erdoğan krizi bürokratı yerinden etti

10.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vali - Erdoğan krizi bürokratı yerinden etti

Vali - Erdoğan krizi bürokratı yerinden etti

       İSTANBUL Valisi Erol Çakır'ın, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığının düştüğü gerekçesiyle yerine atama yapmasıyla başlayan kriz büyüdü. Erdoğan'a iki gün boyunca tebligatı yapmadığı iddia edilen Mahalli İdareler Müdürü Reşat Kartal, Çakır tarafından görevinden alındı.
       Başkan Erdoğan, başkanlığının sürdüğünü iddia ederken, Çakır herşeyin yasalara uygun yürütüldüğünü söyledi. Erdoğan'ın avukatları da Çakır'ın verdiği kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne gideceklerini, Vali Çakır'ı da İçişleri Bakanlığı'na şikayet edeceklerini bildirdiler.
       Danıştay 8.Dairesi'nin Erdoğan'ı mahkum eden kararından sonra İstanbul karıştı. Çakır, Erdoğan'ın başkanlığının düştüğünü bildirip yerine atama yaparken, Erdoğan izine ayrıldığını başkanlığının da sürdüğünü savundu.
       Çırağan Sarayı'nda dün düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na başkan sıfatıyla katılan Erdoğan, toplantıya yıllık izinde olduğu için makam aracıyla değil adının başharflerini taşıyan özel otomobiliyle geldi. Hukuken başkanlık görevinin devam ettiğini savunan Erdoğan "Benim burada verdiğim hukuk mücadelesi, şahsımın koltukta birkaç gün daha fazla kalma mücadelesi değildir, başkanlık makamının hukukunu koruma mücadelesidir" dedi.
       İstanbul Valisi Erol Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın görevden alınmasıyla ilgili herşeyin kanuna ve hukuki nezakete uygun yapıldığını iddia etti.
       Öte yandan basın toplantısı düzenleyen Erdoğan'ın avukaları da Çakır'ı suçladı. Avukat Hayati Yazıcı, Danıştay'ın 8. Dairesi tarafından verilmiş olan kararın nihai karar olmadığını, itiraz yolunun açık olduğunu ve kararın kesinleşmeden infaz edilemeyeceğini söyledi. Yazıcı, Cumhuriyet Savcılığı'ndan davetin gelmesinden sonra da Erdoğan'ın cezayı dört ay erteletme talebinde bulunacağını, bu konudaki kararı savcının vereceğini bildirdi.

       Bu arada Mahalli İdareler Müdürü Reşat Kartal'ın kararın tebliğini Erdoğan'a yapmadığı gerekçesiyle görevden alındığı iddia edildi. Tayyip Erdoğan, "Memur, üstünün kendisine vermiş olduğu yanlış emre uymaz" hükmünden hareket ederek kendisine tebliğ yapmadığı için Kartal'ın görevden alındığını savundu. İstanbul Valisi Çakır da Kartal'ı görevini yapmadığı için aldığını söyledi. Çakır, Bu bir tasarruftur. Verilen görevi yapmadığı için alınmıştır. Tamamen usulü bir iş."dedi.
       Görevden alınan Reşat Kartal da Vali'nin açıklama yetkisi bulunduğunu söyleyerek "Vali Bey öyle diyorsa doğrudur. Gelişmeleri takip ediyorum. Bugün işe gitmedim" dedi.