The Others Varyemez Hilmi Dede

Varyemez Hilmi Dede

28.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Varyemez Hilmi Dede

Varyemez Hilmi Dede


Erdemir'in 2 trilyonluk hissesine sahip Hilmi Güner, 1956'da diktirdiği paltoyu 6 kez giymiş. Onun yerine 6 kazağı üst üste kullanıyor...


       Aralıksız 40 yıl Erdemir hisselerine yaptığı yatırımla 2 trilyon lirayı aşkın servete sahip olan 84 yaşındaki Hilmi Güner, ekonomiden tasarrufa, özel yaşamından yatırımcıya tavsiyelerine kadar tüm ilginç fikirlerini Milliyet'e anlattı.
       Kendisi kabul etmese de, "O tam bir tasarruf adamı", hatta Türkiye'de "Ptasarrufun Anayasası"nı yazacak tek kişi.. Öyle ki, Hilmi Dede 1956'da evlenirken kumaşını 125 bin liraya alıp, 125 bin lira da dikiş parası verdiği paltosunu, bugüne kadar sadece altı kez giymiş.
       Palto yerine altı kazağı üst üste giymenin sağlıklı olduğunu, üstelik cüzdana da iyi geldiğini düşünüyor.

'Zamane gençleri müsrif'

       Hilmi Dede, "Şimdiki gençler müsrif" diyor ve ekliyor: "İçtikleri sigara 500 bin lira. Erdemir hissesi 30 bin lira. Bir paketle 17 Erdemir hissesi alınır."
       Sözlerini "Müsrifliğe kızarım. Vehbi Koç da öyleydi" diyerek sürdüren Hilmi Dede'nin son 44 yılda çekilmiş tek bir resmine rastlanmayan evi de, tasarrufa düşkünlüğünün ipuçlarını taşıyor.
       Salonun tavanı akıyor, eşi akan yerin altına naylon bir perde germek zorunda kalmış. Evin sadece iki odasında elektrik var, salon ve mutfakta... Eşyaların tümü, 1950'li yılları anlatacak filmler için hazırlanmış bir platoyu andırıyor. Musluğu fazla açan öğrencilerine, "Suyu boşa akıtmayın. Yıkanmasını bilmiyorsanız, denize girseniz de yıkanamazsınız" dediğini söyleyen Hilmi Dede'nin sırtındaki kazak tam 10 yıllık. 1975'ten kalma ayakkabıları var ve ara sıra çıkarıp giyiyor.

Piyango da ona vurmuş

       Yaz kış, şehir içindeki her noktaya yürüyerek gidip geliyor. "Aksini yapsam müsriflik olurdu" diyen Hilmi Dede'nin tek lüksü, 1943'ten beri her yıl aldığı Milli Piyango bileti... O sıralar askerde, arkadaşları ve komutanıyla ortak bilet almayı kararlaştırıyorlar. Para toplayıp postahaneden iki bilet alıyor. Numaraları, (193351) ve (193352)... Komutanı numaralar art arda diye itiraz edince, "O zaman çıkmayacak bileti söyle, değiştireyim" diyor. Komutan, susuyor. O biletlerden birine, büyükçe sayılacak bir ikramiye çıkıyor. Komutanla kendisinin altışar, diğer ortakların birer hissesi var. 25 bin lira payına karşılık 240 lira alınca, sevinçten deliye dönüyor. Çünkü o para, maaşının dört katı...
       O günden beri her yılbaşı aldığı bilete amortiden başka ikramiye çıkmamış.
       Bu durumu, "Şans bazen yetmiyor" diyerek özetleyen Himli Dede, Türkiye'nin genel ekonomik durumu için de şunları söyleyerek sözlerini noktalıyor:
       "Son ekonomik program iyi gidiyor ama sabırlı olunması gerek. 10 yıl sonra demir - çelik sektörü, en gözde sektör olacak."

Hilmi Dede'nin borsa kanunları

       Borsada kazanmak için şansın yetmeyeceğini söyleyen 'Erdemir Dede', "İki yıl önce, dünyayı etkisi altına alacak krizi sezdim. Ona uygun hareket ettim. Çünkü, 1929 ekonomik krizini yaşamış birisiydim. Paniğe hiç kapılmadım" diyor.
       Hilmi Güner, Borsa meraklıları için de şu önerilerde bulunuyor:

       * Kitap yazan nazariyetçidir. Yanlış bilgiye sahipse, yanlış bilgi verir.
       * Kasıtlı yanlış yazanlar vardır, yanlış yönlendirir.
       * Bilgi sahibi olup, bilgiye ulaşacaksınız.
       * Devamlı şekilde parada olacaksınız.
       * En uygun zamanda, en uygun zamanda alım yapacaksınız.
       * İleride ne olacağını iyi kestireceksiniz.
       * İhtirasa kapılmayacaksınız. Mütavazi ve cesur olacaksınız.
       * Şansı iyi kullanmayı becereceksiniz.
       * Gereksiz her tür harcamadan kaçınıp, paranızı yatırıma yönlendireceksiniz.
       * Türk gibi işe başlayacak, Bulgar gibi çalışacak, Musevi gibi kazanacak, İskoç gibi harcayacaksın.
       * Hiçbir zaman panik yapmayacaksın. Lüzumsuz sarfiyattan kaçınacaksın. Doğru karar vereceksin...