The Others Vatandaşın canı Allah’a emanet

Vatandaşın canı Allah’a emanet

23.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vatandaşın canı Allah’a emanet

Vatandaşın canı Allah’a emanet

Vatandaşın canı Allah’a emanet

Yer; İstanbul Suadiye Sahil Yolu... Saat; 14.00. Bisikletli dört serseri ışıklarda bekleyen genç kadına önce laf, ardından da dayak atıyor. Amaçları; çantasını kapıp tüymek. Çantayı alamıyorlar ama genç kadını tekme -tokat hastanelik ediyorlar. Olaya tanık olan vatandaşlar da bir güzel seyrediyor. Tıpkı polisler gibi... Maalesef son günlerde bu tip olaylara sıkça raslanıyor. Çantasını vermemek için direnenleri bıçaklayan, öldürenler dahi var. Özetle kentte tam bir kanunsuzluk hakim. Vatandaş sokağa çıkmaktan korkuyor, kime güveneceğini bilemiyor. Nasıl güvensin ki;
Örneğimize dönelim. Sokak ortasında dayak yiyen genç kadın şokta, hırsından ağlıyor. Ve soluğu karakolda alarak, şehir eşkiyalarının bir an önce yakalanmasını istiyor. Polis ise yasal prosedürü(!) başlatıyor. Önce ifade... İyi de adamlar hâlâ sahil yolunda bisiklet turunda. Belki de yeni av peşinde.
Ne gam; önce ifade...
Bununla kalsa iyi; sırada sağlık kuruluşundan rapor var. Mağdur gerçekten dayak yedi mi, yediyse de ne gibi hasar meydana geldi.
Anlayacağınız karakoldan hastaneye koşuşturmaca. Dayak yediğine mi yanarsın, çektiğin çileye mi?..
Diyelim rapor da tamam. Bitti mi? I ıh...
Şimdi de eşgal üzerinden fotoğraf tespiti gerekiyor. Bu kişiler sabıkalı mı değil mi diye. Bunun için de tek yol Gayrettepe... Gün bitti, vatandaş mağdur olarak derdini anlatmaya çalışıyor, serseriler cirit atıyor.
Uzun lafın kısası;
Artık İstanbul’da dolaşmak cesaret işi. Güzelim kent maganda, kapkaççı, hırsız cenneti oldu. Olaysız gün geçmiyor. Hele de Şartla Salıverme Yasası’ndan sonra. İçerde ne kadar jiletçi, sapık, tokatçı varsa hepsi aramızda. Maalesef bunu; İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz da kabulleniyor. Af’tan sonra olay sayısında yüzde 70 artış olduğunu söylüyor. Verilere göre; af’tan bu yana geçen sürede sadece 600 otomobil çalınmış. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 300-350 civarında. Kapkaç olaylarının sayısı ise meçhul; çünkü bir çoğu ikinci kez mağdur olmamak için sineye çekiyor.
Örnekte yaşandığı gibi...




İSTANBUL