The Others Vibratör çıktı, hem de isimle

Vibratör çıktı, hem de isimle

25.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vibratör çıktı, hem de isimle

Vibratör çıktı, hem de isimle


X - Ray Vibratör Yakaladı başlıklı haber, 20 Kasım tarihli Milliyet’te yer aldı. Trabzon mahreçli haberde, boşanma davasına katılmak üzere Trabzon’da mahkemeye gelen Kazakistanlı bir kadının çantasında güvenlik cihazının uyarmasıyla bulunan bir vibratörden söz edilmekteydi. Bazı okurlar, dikkat çektiler: "Haberde kadının ismi açık açık yayımlanmış ama resmi deforme edilmiş. Bunun anlamı nedir?"
Yorum: Bir kadın polis tarafından kamusal alanda aranmış, çantasından bir cihaz çıkmış. Bu bir saç kurutma makinesi olsaydı, bakış farklı olacaktı. Özel yaşama ait, üstelik suç teşkil etmeyen bir "bulgu"nun haberi, "kamu yararı" açısından kuşkulu. Kadının isminin hiç verilmemesi gerekirdi.

Vedat Havzalı, 20 Kasım tarihli Çapraz Ateş başlıklı yazıda gördüğü kavramlar üzerine bir Türkçe sorusu göndermiş. Yazıda "Eski Turizm Bakanı", "Eski ANAP milletvekili" gibi kullanımlar olduğunu hatırlatıyor ve soruyor. "Turizm eski Bakanı veya ANAP eski milletvekili denmesi daha doğru olmaz mıydı?"
Yorum: Her iki kullanım da geçerli. "Eski" sıfatını başta kullanananlar, peşinden gelen "Turizm Bakanı" gibi bir makamı bir bütün olarak tamlıyorlar. Ama - benim de tercihim bu - bir diğer kullanım tarzı "eski" sıfatını sadece "bakan" veya "milletvekili" makamını tamlamayı öngörüyor. Her iki kullanım da eşit ölçüde doğru.

Bir okurdan imla sorgulaması. Geçen hafta yapılan TBMM başkanlık seçimleriyle ilgili haberin başlığı şöyle: Meclis Başkanı’nı Seçti.
"Baktım baktım, öznesini göremedim" diyor Serkan Bey. "Kim seçti başkanı? Meclis seçti. Belli ki öyle denmek istenmiş, ama dil yanlış kullanılmış. Doğrusu, herhalde ‘Meclis, başkanını seçti’ olmalıydı."

Hatasız ombudsman olmaz. Bunun örneğini geçen hafta yaşadık. Madrid yazısında Berlin fotoğrafları ile ilgili okur şikâyetlerini değerlendirirken, bir okurun "İspanya ile Türkiye arasında bir değil, iki saat fark var" iddiası, bilgi denetimi sırasında gelen yanıltıcı veriler nedeniyle, sanki doğruymuş gibi çıktı. Oysa, yazıda belirtildiği gibi, İspanya ile Türkiye arasında bir saat fark var. Ben de yanıldım. Okurlarımdan özür diliyor, bu "düzeltmenin düzeltmesi" ile konuyu kapatıyorum.









Yazarlar