The Others Ya santral ya kesinti

Ya santral ya kesinti

03.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ya santral ya kesinti

Ya santral ya kesinti

Başbakan Yılmaz, 'Çevrecilerin tepkisiyle karşılaşırsak Gökova Santralı'nı kapatabiliriz. Ama o zaman da elektrik kesintisine gideriz' dedi

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, çevrecilerin büyük tepki gösterdiği Gökova Termik Santralı'nın kapatılabileceğini belirtirken, "Ama o zaman elektrik kesintisine gideriz. Buna tepki gelirse de santralı yeniden açarız" dedi.
Yılmaz dün Gökova (Kemerköy) Termik Santralı'nın bacagazı kükürt arıtma tesislerinin temelini attı. Türkiye'nin 1991'den sonraki hükümetlerin ihmali yüzünden enerji sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, "Hükümet olarak Türkiye'yi karanlıkta bırakamayacağız. Bunu yaparken, bazı duyarlılıklarımız var. Hem enerji sorununu çözeceğiz, hem de çevreyi koruyacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması için hidroelektrik santrallarının yapımını yeniden başlattıklarını belirten Yılmaz şöyle devam etti:
"Beş yeni termik santralı devletin bütçesinden beş kuruş harcamadan ihale ettik. 1998'de 520 trilyon lirayı enerji yatırımları için ayırdık. Kaybettiğimiz yılları telafi etmek zorundayız.
Enerji yatırımlarında mahkeme kararları bizim için yol gösterici bir özellik taşıyor. Halk karanlıkta kalmak istemiyor, çevre konusunda da duyarlılık bekliyor. Kimse endişelenmesin, Türkiye'nin bu cennet köşesini çevre kirlenmesine feda etmeyiz."

Yılmaz, törene giderken uçakta gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken ilk kez Gökova'nın kapatılabileceğinden söz etti. "Çevrecilerin büyük tepkisiyle karşılaşırsak santralı kapatabiliriz. Ama o zaman da elektrik kesintisine gideriz. Buna tepki gelirse de santralı yeniden açarız" diyen Yılmaz şunları söyledi:
"Hükümete gelince çıkardığımız ilk kararname Yatağan'ın arıtma tesisinin yapılmasıyla ilgilidir. Kemerköy, Yatağan, Gökova toplam enerjinin onda birini üretiyor. Biz üçüne de filtre takıyoruz, bu filtreyle kirlenme yüzde 99 azalacak. Bir buçuk iki senede arıtma devreye girecek, bu süre içinde gerek olursa zaman zaman kısıtlı. Zaman zaman da hiç çalıştırmayabiliriz. Ama o zaman günde 4 - 5 saat kesinti başlar."
Santralların yerinin doğru seçilmediğini vurgulayan Yılmaz, "Bu bölgede 12 - 14 yıllık kömür rezervine tamah edilmiş, ama gerekli arıtma olursa mesele kalmaz. Çevre Bakanlığı çevreyi koruyacak tedbirleri alacak. Enerjiden vazgeçmeyiz."

Yılmaz, temel atma töreninden sonra halka seslenirken, santralların özelleştirilmesine karşı çıkan işçilerin protestosuyla karşılaştı. Tes - İş ve Maden - İş'e bağlı işçiler, "Santraller bizimdir sattırmayız", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Şartel inecek hükümet gidecek" sloganları attı.
Yılmaz bunun üzerine "İşçilerin haklarını koruyacağız. Bunu hükümet programında da taahhüt ettik. Hem çevrede, hem de işçilerin haklılığının korunmasında ne kadar duyarlı olduğumuz gelecek günlerde görülecektir. Biz şu bu grubun değil, 65 milyonun hükümetiyiz. Bu memleketin lehine olan kararları, onun bunun bağırmasına kulak asmadan yaparız" dedi.
İşçilerle çevrecilerin sesine kulak vermenin görevleri olduğunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhudr Ersümer de şu açıklamayı yaptı:
"Burada yapılan satış değil, kiralamadır. Dana önceki özelleştirmelerden ders aldık. Şartnamede işçilerin iş akitlerine zarar gelmemesi için tedbir alındı. Enerji için çevreyi, çevre için de enerjiyi ihmal etmeyeceğiz. Teminatınız benim."

GÖKOVA Termik Santralı'na karşı yürüttüğü mücadeleyle tanınan Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, Başbakan Mesut Yılmaz'ın temelini attığı desülfrizasyon ünitesini "kaçak" olduğu gerekçesiyle mühürleyeceğini açıkladı. Temel atma törenine de rapor alarak katılmayan Turan şöyle konuştu:
"İnşaat ruhsatı alınmayan desülfirizasyon tesislerinin temelinin atılması hukuk ayıbıdır. Hukuk müşavirimiz Avukat Burhan Apaydın'la görüştüm. Yarın (pazartesi) yasal işlemlere başlıyoruz.
Belediye olarak Enerji Bakanlığı'nı ve Kemerköy Elektrik Anonim Şirketi'ni belediyeden ruhsat almaları için defalarca uyardık, ancak bize ruhsat başvurusu olmadı. Belediye meclisimizi olağanüstü toplantıya çağırdım. Toplantı en geç salı günü olacak. Toplantıda, kaçak inşaatın mühürlenmesini görüşüp karara bağlayacağız."