The Others Yakmayın çocuklar!

Yakmayın çocuklar!

12.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yakmayın çocuklar!

Yakmayın çocuklar


Ayvalık yangınını çocukların helikopter görebilmek çıkardıkları saptandı


       Orman Bakanı Nami Çağan, Türkiye’de bu yılın ilk 8 ayında 20 bin hektar ormanlık alanın yandığını belirterek “Yangınların artmasının başlıca nedeni bu sıcak hava. İkinci önemli neden sabotaj ve dikkatsizlik" dedi. Son 10 yılın en az orman yangınının 5 bin hektarla geçen yıl olduğuna dikkat çeken Çağan Milliyet’e şunları söyledi:
       “Adana Karaisalı’da çıkan yangına, babalarından gizlice sigara içen iki çocuk neden olmuş. Vali çocukları biraz sıkıştırınca ortaya çıktı. Ayvalık’taki yangını çocuklar helikopter görebilmek için çıkarmışlar. Bodrum Yahşiköy’deki yangını akli dengesi bozuk bir kadın tarafından çıkarıldığı anlaşıldı. Bu yangın hemen kontrol altına alındı.
       Manavgat’taki yangın ise tam bir sabotaj. Bizim yurt genelinde 717 tane yangın gözetleme kulemiz var. Kulede görevli arkadaşımız ormanın 4 ayrı noktadan ateşe verildiğini görmüş. Bir kaç dakika arayla bir kaç 100 metre arayla başlıyor yangın. Belli ki bir adam elinde bidon girip ormanı yakıyor."
       Çağan, Balıkesir’in Balya yöresinde, 14 Temmuz’da çıkan yangının ise köy imamının sayesinde büyümeden söndürüldüğünü açıkladı. Çağan, imamın cuma namazı yerine köylüleri, namaz saatinde başlayan yangını söndürmeye davet ettiğini belirterek, “Köylülerin yedide yetmişe çoluk müdahelesi sonucu yangın, 3 hektarlık küyük bir kayıpla kontrol altına alındı" dedi.

       Ormanlara giriş yasağı
       Pikniklerden kaynaklanan yangınları önlemek için ormanlara giriş yasağı kararının jandarma tarafından uygulandığını belirten Çağan, bunun sonucunda pikniklerden kaynaklanan yangınların sona erdiğini bildirdi.

       Sabotaj gibi
      
  • Manavgat: 3 Ağustos’ta başladı. 5’nden sabahleyin 07.00’de tamamen söndürüldü. Yanan alan 2 bin 200 hektar.
  • Karaisalı: Bu yangında da aynı 3 Ağustos’ta sabaha karşı kontor altına alınarak söndürüldü. 2 bin 120 hektar alan kül öldü.
  • Bodrum: 5 Temmuz tarihinde çıktı. Yahşiköy’de makilik ve zeytinlik alanda, akıl hastası bir kadın tarafından çıkarıldı. 20 hektar alan yandı.
  • Ayvalık: Şeytansofrası yöresinde başlayan yangın 7 Temmuz tarihinde çıktı. 15 hektarlık alan kül oldu.