The Others Yananları zevkle izlediler

Yananları zevkle izlediler

08.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yananları zevkle izlediler

Yananları zevkle izlediler


Ankara DGM’nin Sivas katliamı ile ilgili gerekçeli kararı: Kışkırtıcı bildiri dağıttılar. ‘Yak, yak’ sloganlarıyla ateşe verdiler. Ölüm çığlıkları vicdanlarını sızlatmadı


       “Kutsal kitaplarda bile, değil bir insanı, bir karıncayı yakarak öldürmek en büyük günah sayılmıştır. 35 kişi yanarak ölürken, sanıkların vicdanlarında en ufak bir acıma hissi uyanmamıştır."
       Ankara 1 No’lu DGM, Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümü, 56 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan sonra açılan davada, 3. yargılama sonunda 33 sanığı idam cezasına mahkum ettiği kararın gerekçesine bu sözlerle başladı.
       “Türk - İslam tarihi, böyle vahim bir olay görmemiştir" tespitinde bulunan mahkeme, gerekçeli kararında şu ifadeleri kullandı:
  • BİLDİRİ DAĞITTILAR: “Kültür Bakanlığı ve Sivas Valiliği’nin katkılarıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin 1 - 4 Temmuz 1993 arasında Sivas’ta düzenlediği kültür etkinliklerine, il dışından da, aralarında yazar Aziz Nesin’in de bulunduğu bir çok sanatçı katılmıştır. Gerek olaydan bir kaç gün önce, gerekse etkinliğin devam ettiği 2 Temmuz 1993 sabahı, kimliği belirlenemeyen kişilerce, Salman Rüştü’nün yazıp, Aziz Nesin’in Aydınlık gazetesinde kısmen yayınladığı ileri sürülen ‘Şeytan Ayetleri’ isimli kitapta, İslam’a ve peygamberine dil uzatıldığına değinildikten sonra, ‘ne yazık ki laik ve iki yüzlü TC. Devleti’, ‘iman edenler Allah yolunda savaşırlar, o halde şeytanın dostlarıyla savaşın’ cümlelerinin de yer aldığı ‘Müslüman kamuoyuna’ başlıklı bildiriler dağıtılmıştır.
  • “YAK YAK" DİYE BAĞIRDILAR: Aynı gün saat 13.30 sıralarında, Sivas Paşa ve Meydan camilerinden cuma namazından çıkan topluluk, güvenlik güçlerinin ihtarına karşın, Kale Camii’nden gelen toplulukla birleşerek, sloganlar atarak Kültür Merkezi’ne yürümüş ve burada, bir gün önce dikilen Ozanlar Anıtı’nı tahrip etmiştir. Burada dağılan grup, daha sonra 18.00 sıralarında Madımak Oteli önünde toplanan grupla birleşmiş ve 10 -15 bin kişiye ulaşan topluluk ‘Cumhuriyeti burada kurduk, burada yıkacağız’, ‘Yaşasın şeriat, hizbullah’, ‘kahrolsun laiklik’ şeklinde sloganlar atmışlardır. Otel taşlanmış, önündeki arabalar ters çevrilerek tahrip edilmiş, güvenlik güçlerinin oluşturduğu barikat zor kullanılarak otele girilmiş ve ‘yak, yak’ sloganları altında arabalar ve otel ateşe verilmiştir.

           Dava süreci ve mahkumiyetler
           Gerekçeli kararın hüküm bölümünde, 33 sanığın, “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmakötan idama, dört sanığın 20’şer, bir sanığın 15, dokuz sanığın 7.5’ar, bir sanığın da beş yıl ağır hapis cezasına mahkum edildiği belirtildi. 21 Ekim 1993’te Ankara 1 No’lu DGM’de başlayan ilk yargılama, 26 Aralık 1994’te bitti. İlk kararda, 26 sanık 15’er yıl, 60 sanık 3’er yıl hapis cezasına çarptırıldı, 38 sanık hakkında da beraat kararı verildi.
           Yargıtay 9. Ceza Dairesi, olayı, TCK’nın 146. maddesi kapsamda değerlendirerek, kararı 99 sanık açısından esastan bozdu.
           Mahkemenin, 19 Kasım 1996’da başlayan ikinci yargılaması sonucu 33 sanığa idam, 66 sanığa da çeşitli hapis cezaları verildi. Yargıtay bu kararları da, idama çarptırılan 33 sanığın nüfus cüzdanlarındaki mühürlerin okunmaması ve soyadlarındaki çelişkiyi gerekçe göstererek bozdu. Diğer sanıkların cezaları da çeşitli nedenlerle bozuldu.
           Ankara 1 No’lu DGM, yargılamanın ilk başladığı 21 Ekim 1993’ten bu yana 6 yıl 7 ay 26 gün süren davanın 3. yargılamasında kararı, 16 Haziran 2000’deki duruşmada verdi.

           Hedef cumhuriyet ve laiklik
          
  • İTFAİYE ENGELLENDİ: Sanıklar, yangını söndürmeye gelen itfaiyenin çabalarını engellemişler, olayın çok vahim boyuta ulaştığını nihayet fark eden güvenlik kuvvetlerinin havaya ateş etmesi sonucu dağılmışlardır. Yangına müdahale edilmiş, ancak otelde bulunan 35 kişi yanma ve karbondioksit zehirlenmesi, iki kişiyse ateşli silah yarasıyla ölmüştür.
  • KONGRE BİNASI TAHRİP EDİLDİ : Türk inkılabının temel taşlarından Sivas Kongresi’nin yapıldığı ve sonradan müzeye dönüştürülen binayla, önündeki Atatürk heykelinin tahrip edildiği ve olayda kullanılan cebri bir kısım icra hareketlerinin, TCK’nın 146. maddesinde belirtilen sonucu yaratmaya elverişli olduğu belirlenmiştir. Sanıkların eyleminin, Nesin’in düşünce ve davranışları bahane edilmek suretiyle Anayasal düzenin en önemli ilkelerinden cumhuriyetçilik ve laikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğu, tüm açıklığıyla ortadadır.
  • YANANLARI ZEVKLE İZLEDİLER: Sanıklar, son duruşma hariç diğer duruşmalarda, mahkememizi hiçe sayarak slogan atmışlar, kavga çıkarmışlar, mahkeme heyetine demir para, çakmak ve kalem gibi nesneleri atmak suretiyle hakaret ve tehditte bulunmuşlardır. Madımak Oteli’ni yakmak suretiyle 35 kişiyi yakarak öldürmüşlerdir. Yanan kişilerin ‘bizi kurtarın’ çığlıklarına karşın, bırakın kurtarmayı, güvenlik kuvvetlerinin ve itfaiyenin yanan kişileri kurtarma teşebbüsüne bile engel olmuşlardır. Yananların ölüm çığlıkları karşısında kılları bile kıpırdamamış, ölmelerini şeriat yanlısı slogan atarak zevkle izlemişlerdir. Türk milleti, tarihte geçirdiği en zor dönemde bile can düşmanı olan devletlerin masum insanlarına silah çekmemiş, onlarla ekmeğini paylaşmış, onlara her alanda yardımcı olmuştur."