The Others Yasalar e-ticarete uygun değil

Yasalar e-ticarete uygun değil

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Novell Türkiye Genel Müdürü Arif Gürdenli, elektronik imza ve internet üzerinden fatura kesme konularında yasal düzenlemeler yapılmadan e-ticaretin gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Yasalar e-ticarete uygun değil

Yasalar e-ticarete uygun değil

Novell Türkiye Genel Müdürü Arif Gürdenli, elektronik imza ve internet üzerinden fatura kesme konularında yasal düzenlemeler yapılmadan e-ticaretin gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

SİBEL KÖKLÜ

Türkiye ofisini geçen yıl açan Novell, işletim sistemlerinin yanı sıra, e-ticaret konusunda firmaların ihtiyaç duyduğu internet çözümlerini de piyasaya sunuyor. Novell, yetkili eğitim merkezinde başlattığı ücretsiz eğitimlerle, yeni çözümlerini bayi kanallarına ve kurumsal taraftaki bilgi işlem yöneticilerine tanıtmayı amaçlıyor.
Novell’in Türkiye macerası aslında 1989 yılında, distribütörleri aracılığı ile başladı. Ama en büyük rakibi olan Microsoft’un Türkiye pazarına girmesi ile satışları düşen Novell, pazar payını büyük ölçüde kaybetti. Microsoft’un Türkiye pazarına girmesinden önce, işletim sistemleri konusunda tek olan Novell’in Türkiye pazarında yaklaşık 100 bin kullanıcısı var. Bunlar çoğunlukla küçük ve orta ölçekli şirketler. Dünya ölçeğinde 80 milyon kullanıcıya sahip olan ve Fortune 500’de yen alan şirketlerin yüzde 80’i tarafından kullanılan Novell, Türkiye pazarında daha büyük kan kaybına uğramış gibi görünüyor. Şimdi yeniden atağa kalkan Novell, geçen yıl vizyonunda bir değişiklik yaptı ve internet ortamını destekleyen çözümler üretmeye başladı. Novell Türkiye Genel Müdürü Arif Gürdenli, yeni ürünleri ile internette iş yapmak isteyen herkesin ihtiyacı olan çözümler üretmeye başladıklarını söylüyor:
"İnternet üzerinde bir pazar yeri yaratma fikri oluştu ve herkes bu konuda çözüm arar hale geldi. Novell, geliştirdiği bütün çözümlerle internet üzerinde perakendecilik, toptancılık ya da müzayede gibi kavramların uygulanabilmesi için gereken sistemleri kuruyor. Eskiden sadece işletim sistemleri kuruyorduk, şimdi e-ticaret tarafını da destekliyoruz. Ürünlerimizle artık sadece altyapı değil, üst yapı, hatta çatı kuruyoruz."
Novell’in sunduğu çözümlerin yerli yazılım şirketleri için bütünleyici bir özellik taşıdığını söyleyen Arif Gürdenli, "Yerli şirketler daha çok insan kaynakları ya da imalat paketleri gibi ticari yazılımlar üreti-yor. Türk iş kanunlarına göre hazırlanmış yerli yazılımlar daha çok tercih ediliyor. Türkiye’deki mali kanunlar yabancı ülkelerden farklı olduğu için, bu konularda hazırlanmış yazılımları Türkçe’ye adapte etmek zor. Yerli firmalarla aramızda rekabet söz konusu değil. Yeni dönemde daha çok kurumsal tarafa hitap ediyoruz" diyor .

’Elektronik imza şart’
Gelecekte ticaretin büyük ölçüde internet üzerinden gerçekleşeceğini söyleyen Arif Gürdenli, Türkiye’nin mali kanunlarının buna elverişli olmadığını ve acilen değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor:
"Türkiye’nin sorunu mali kanunların internet üzerinde mükemmel bir iş modeli kurmaya müsait olmaması. Elektronik ortamda imza atamıyorsunuz ve fatura kesemiyorsunuz. Bu haliyle bütün iş akışını elektronik ortama taşımak bir hayal. Oysa yurtdışında faturalamaya kadar her şey elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Türkiye’de en çok kullanılan model sanal mağazacılık. Firma kendini anlatan ve ürünlerini gösteren bir siteyi çok rahatlıkla açabilir. Ancak, önemli olan işin lojistik kısmı. İş hacmi büyüdüğünde, siparişlerin yerine teslim edilmesi görevi aksıyor. Zamanla, bu işi yapan bazı firmalar ayakta kalacak, bazıları da batacak. Dünyada olduğu gibi doğal bir seleksiyon yaşanacak."

Camel Trophy’ci genel müdür
1966 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Arif Gürdenli’nin hayatı deniz üzerinde geçmiş. Küçük yaşlardan itibaren başladığı yelken sporu sayesinde 1988 yılında Seul, 1992 yılında ise Barcelona Olimpiyatlarında Türkiye’yi başarıyla temsil etmiş. 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitiren Arif Gürdenli, endüstri mühendisi iki arkadaşıyla birlikte kendi yazılım şirketini kurarak iş hayatına atılmış. 1992 yılında olimpiyatlara gitmek için şirketten ayrılmış ve Türkiye tarihinde yelken dalındaki en iyi dereceyi almış. Dönünce Cankurtaran Holding’te çalışmaya başlamış, ardından Alarko Holding gelmiş. 1997 yılında HP’ye girmiş ve yönetim danışmanlığı yapmış. 2000 yılının Ağustos ayından beri de Novell Türkiye Genel Müdürü. Novell’de işe başlamadan önce, son Camel Trophy’e katılmayı da ihmal etmemiş. 2000 Camel Trophy’sinin deniz üzerinde geçeceğini öğrenince, 38 gün süren elemelere katılmış ve kazanmış. Ardından da henüz 40 günlük bebeğine rağmen, Pasifik Okyanusu’nda bir ay sürecek yarışlara katılmış. Türk ekibi olarak, 16 yarışmacı ülke arasında 6.olmayı başarmışlar.