The Others Yeşilliğe hasretiz

Yeşilliğe hasretiz

24.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeşilliğe hasretiz

Yeşilliğe hasretiz


Piknik alanlarının yetersizliği ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor. Betondan sıkılanlar, havaların ısınmasıyla birlikte mahalle aralarına koşuyor


       Yazın gelmesiyle birlikte hafta sonları bütün yeşil alanlar piknikçilerle dolup taşmaya başladı. Kendine bile hayrı olmayan fidanların gölgesinden medet umanlar, kilimlerini rasgele yere seriyor.

Yol kenarları doldu

       Eskiden piknik öyle her yerde yapılmazdı. Belirli yerler vardı. Ormanlar ve koruluklar başta gelirdi. Atatürk Ormanı, Beykoz Korusu gibi. Bugün öyle mi? Otobanların kenarında, toz toprak içinde 10-15 ağaç fidanı ile yeşillendirilmiş küçük parçalar üzerinde bile piknik yapılıyor. Arabaların gürültüsü, egzoz gazları altında piknik yapılıyor. Böyle piknik olur mu? Ama İstanbullu ne yapsın ancak bunu bulabiliyor. Yeşile hasret, özlem gideriyor. Beton yığınları arasında geçen ömrünün çok az bir bölümünü yeşille geçirebiliyor.

Kuzeyden güneye

       Yol kenarlarındaki piknikçilere baktığınızda piknikten çok sembolik bir hareketmiş gibi algılayabilirsiniz. Ne doğru dürüst bir gölge var ne de temiz hava! Görüntüler İstanbullu’nun yeşile ne denli hasret olduğunu, onu özlediğini gösteriyor. Piknik alanının yetersizliğini herkes gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da görüyor. “İstanbul İçin Büyük Dönüşüm Projeleriönden biri “Kuzey Ormanlarının Marmara’ya İndirilmesi". Bu neyi kapsıyor:
  • Dört milyon ağaç dikimi, park ve rekreasyon alan çalışmaları; 100 milyon metrekare ilave yeşil alan kazanımı için Hazine’ye ait arazilerin ve İSKİ dere ve göl havzalarında bulunan Mutlak Koruma Alanları’nın kesin olarak belirlenmesini.
  • 30 milyon metrekare yeni alanın Belediye Ormanları adıyla uygulamaya konulması; Büyükçekmece Gölü Çevre Ormanı ve Sazlı Dere Baraj Gölü Çevre Ormanı Projeleri’nin gerçekleştirilmesini.
  • Kavşak ve diğer alanlara bir milyon süs bitkisi ve yüz bin yetişkin ağaç dikmek; E5 karayolu üzerinde bulunan önemli kavşakların yeşil alan projelerini gerçekleştirmek.
  • Alibeyköy Fidanlığı’nı üç milyon fidan kapasitesine çıkarmak.

    2000 yılı hedefleri

           İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin park ve bahçeler için 2000 yılı hedefleri ise şöyle:
  • Yıldız Parkı’nın bir bölümünün botanik bahçesi olarak düzenlenmesi.
  • E5 kavşaklarının yeniden düzenlenmesi.
  • Yol refüjlerine 130 bin adet gül dikimi ile refüj ve kavşaklara 1 milyon 930 bin adet süs çalısının dikimi.

  • Yazarlar