The Others Yetim hakkını yediler

Yetim hakkını yediler

26.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yetim hakkını yediler

Yetim hakkını yediler


Teftiş Kurulu, Çocuk Esirgeme Kurumu'nun 113 çalışanının mal varlığında 'olağandışı' artış belirledi. 13 klasör dolusu yolsuzluk belgesi toplandı


       Kamu kuruluşlarındaki yolsuzluklara bir yenisi daha eklendi. Bu kez kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklar için harcanması gereken kaynakların "hortumlandığı" ortaya çıktı. 113 memurun mal varlığında olağandışı artışlar belirlenmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı.
       Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'na, kurum çalışanlarının yolsuzluk yaptığı, bunun mal varlıklarından anlaşılabileceği ihbarları üzerine inceleme başlatıldı.
       Müfettişler, önce ihbar edilen kişilerin SHKÇEK'in hangi birimlerinde görev yaptıklarını belirledi. İnceleme sonunda ihbar edilenlerin genellikle Yapı İşleri Dairesi'nde çalıştıkları ortaya çıkarken, müfettişler bu kişilerin mal beyanlarını istediler.

Şube müdürleri de var

       Mal beyanlarındaki rakamlar 113 görevlinin mal varlığında büyük artışlar olduğunu ortaya çıkarırken, incelemeyi derinleştiren müfettişler, söz konusu kişilerin malvarlığındaki artışın kurum bütçesinden yolsuzluk yapılarak edinilen mallardan oluştuğunu saptadılar.
       İncelemenin ardından, aralarında şube müdürlerinin de bulunduğu öğrenilen 113 kişilik listenin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderen Teftiş Kurulu, bu kişilerin işlediğini savunduğu suçlarla ilgili olarak da üç klasör dosya iletti.

54 trilyonluk bütçesi var

       Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, katma bütçeli bir kamu kuruluşu. Kurumda 847'si sözleşmeli olmak üzere 14 bin 12 memur çalışıyor.
       Kurumun 2000 yılındaki toplam bütçesi 54 trilyon 428 milyar lira. Kurum kendi faaliyetlerinden 13.9 milyar lira gelir sağlayacak. Kuruma genel bütçeden aktarılan kaynak yaklaşık 53 trilyon lira. Kuruma, bu yıl "Hazine yardımı" adı altında bütçeden ayrıca 1 trilyon 100 trilyon lira aktarıldı.