The Others Yollar işçilerin

Yollar işçilerin

14.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yollar işçilerin

Yollar işçilerin

DİSK'in düzenlediği 'Sendikal Haklar Yürüyüşü' altıncı gününe girerken, yürüyüşçüler geçtikleri güzergahlardaki işçilerin sevgi gösterileriyle karşılanıyor

DİSK'in "Sendikal Haklar Yürüyüşü"nün altıncı gününde, Sakarya - Bozüyük etabı tamamlandı. Yürüyüşçülere, işçilerin desteği sürüyor.
Geçtikleri her yerde işçilerin sevgi gösterileriyle karşılanan DİSK Korteji, yürüyüşlerinin Sakarya - Bozüyük etabına dün Lastik - İş Sendikası Sakarya Şubesi önünden başladı. Sabah 09.00'da yola çıkan DİSK kafilesi, Kirazca köyüne vardıktan sonra araçlara bindi. DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, burada yaptığı açıklamada, "Altıncı güne vardığımız yürüyüş sırasında gördüğümüz destek, kararlılığımızı bir kez daha perçinledi" dedi.
DİSK kafilesi, daha sonra Orhaneli'ye vardı. 18 Aralık 1995'den beri Türkiye'yi gezerek "Edirne'den Hakkari'ye Demokrasi İçin İmza Kampanyası" yürüten Yavuz Uysal da Orhaneli'de çay molası veren korteje katıldı.
Çankırı'nın Şabanözü ilçesinden yaklaşık iki yıl önce Mero isimli eşekle Ankara'ya gelen ve o günden bugüne 8 bin 700 kilometre yol katettiğini anlatan Uysal, "Kastamonu'ya eylem yapmaya giderken DİSK'in bu yürüyüşünü duydum ve katılmaya karar verdim" diye konuştu. Bugüne kadar 600 bini aşkın imza toplayan ve 39 il gezen Uysal, "Önümde 40 il daha var. Bundan sonra gideceğim yerlerde de siyasilerin şapkasının düştüğünü ve artık kelin göründüğünü halka anlatmaya çalışacağım. Bu hareketi yapmasaydım, dağa çıkar eşkıya olurdum" dedi.
Moladan sonra Demisaş adlı işyerini ziyaret eden kafile, burada işçilerle birlikte öğle yemeği yedi. Kafile, ardından Vezirhan çıkışına kadar yürüdü ve araçlara binerek Bilecik'e geçti. Bilecik merkezinde yürüyüşlerini sürdüren grup, akşam saatlerinde Bozüyük'e ulaştı. Geceyi Bozüyük Belediyesi'nde konaklayarak geçiren DİSK kafilesi, yürüyüşün yedinci gününde, Eskişehir'e doğru yola çıkacak. Kortej, bugün Eskişehir Kaymaz'da Eurogold'un altın aradığı 14 bölgeden gelecek temsilcilerin ve çevre örgütlerinin katılacağı bir eylem düzenleyecek. Eylemde, 14 bölgenin geleneksel yemekleri, eyleme katılanlara dağıtılacak.

* DİSK'in Ankara yürüyüşünün altıncı gününe gelindiğinde yürüyüşün amacını en iyi anlatan kelimeler, Moğollar'ın şarkısına da adını veren "Bir Şey Yapmalı"ydı. Yürüyüş boyunca korteji en fazla coşturan şarkı da bu oldu.
* DİSK'in Ankara'ya yürüyüşü için yurdun dört bir yanından gelen sendika temsilcilerinin sakal kesmeme kararına işçiler de uydu.
* Yürüyüşün sonuna yaklaşılırken işçilerin morali giderek yükseldi.
* Yürüyüşün başladığı 7 Aralık'tan bu yana kafile, bir da alkol yasağı getirdi. Bunun amacı ise gittikleri yerlerde alkol bahane gösterilerek çıkacak sorunlardan kendilerini uzak tutmak.
* On günlük zorlu yürüyüşe katılan kadın sendikacılar da kortejin ön saflarında yürüdü.
* Yürüyüşün altıncı gününe gelindiğinde bazı işçilerin ayaklarında rahatsızlık çıktı. Ayakları şişenler arasında Birleşik Metal - İş Genel Başkanı Kamil Kinkır, Yeraltı Maden - İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Kamil Kartal da bulunuyor.
* İşçiler, Ankara Marşı'nı da yürüyüş amacına uygun olarak "Ankara'nın taştır yolu, her tarafı çete dolu, uyan uyan Kemal Türkler, kan ağlıyor Anadolu" diye değiştirdi.