The Others Yolsuzluk haritası çıkarılıyor

Yolsuzluk haritası çıkarılıyor

08.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yolsuzluk haritası çıkarılıyor

Yolsuzluk haritası çıkarılıyor


Hükümet, Dünya Bankası’ndan kredi sağlayarak Türkiye’deki yolsuzluğun nedenlerini belirleyecek


       Hükümet, yolsuzlukla mücadele için düğmeye bastı. Bu çerçevede yolsuzlukla etkin mücadele amacıyla Türkiye’deki yolsuzlukların nedenleri belirlenecek, haritası çıkarılacak. Araştırmaya, Dünya Bankası kaynak sağlayacak.
       İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’ın girişimiyle bakanlık bünyesinde kurulan Strateji Merkezi ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) yolsuzlukların bilimsel olarak incelenmesi için bir protokol imzaladı. 11 Mayıs 200 tarihli protokol, yolsuzlukların en çok hangi yöre, kurum ve alanlarda yoğunlaştığının, hangi yöntemlerle yapıldığının belirlenmesini öngörüyor.
       Yolsuzlukların nedenlerinin de belirleneceği araştırma, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda yapılacak. Araştırma, sistematik ve etkin bir şekilde mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi, kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının yararına sunulacak.

       Tanımı yapıldı
       Yolsuzluğun, devletin ve yönetimin saygınlığını zedelediği, kamu hizmetlerinin maliyetini yükselttiği, kamu yönetininin işleyişini olumsuz yönde etkilediği belirtilen protokolde, yolsuzluk suçunun doğrudan kamu görevlileri tarafından kamu kuruluşlarında işlenebildiği gibi, sermaye piyasalarında, bankalarda, yatırım ortaklıklarında ve özel finans kurumlarında da yapıldığına dikkat çekildi. Protokolde, yolsuzluğun tanımı da şöyle yapıldı: “Maddi kazanç ya da maddi olmayan özel amaçlara yönelik olarak kamu yetkisinin yasa dışı kullanımını içeren davranış ve eylemlerin tümü veya kişisel çıkar amacıyla toplum çıkarlarının ikinci plana atılıp, görev anlayışının ve ortak çıkırların ihlali, gizlilik, aldatmaca ve halkın sıkıntılarına sırt çervirmek."

       Hazine ikna edildi
       Araştırma, Dünya Bankası’nın sağlayacağı hibe şeklindeki kaynakla yapılacak. Dünya Bankası kaynağına Hazine’nin karşı çıktığı, bu tür bir projenin üçüncü dünya ülkelerinde gerçekleştirildiğine dikkat çektiği kaydedildi. “Bu ekonomisi zayıf ülkelerde uygulanan bir yöntemdir. Türkiye’nin görüntüsüne, imajına zarar verir" diye itiraz eden Hazine, hükümetin devreye girmesi üzerine geçen hafta Başbakanlık’ta yapılan ve Hazine yetkilileri ile Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber’ın da katıldığı bir toplantıda ikna edildi.

Yazarlar