The Others Yüreğimiz yandı

Yüreğimiz yandı

23.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüreğimiz yandı

Yüreğimiz yandı

Antalya Düzlerçamı Milli Parkı'nda çıkan yangın Orman Müdürü'ne göre sabotaj. 650 hektar orman ve 200 hektar bahçeyi kül eden alevler sabaha karşı kontrol altına alındı.

ANTALYA Düzlerçamı Milli Parkı'nda önceki gün öğle saatlerinde başlayan ve iki görevlinin şehit olduğu, üç kişinin de yaralandığı yangın kontrol altına alındı. Yetkililer, 650 hektar orman, 200 hektar bağ ve bahçenin kül olduğu yangında PKK'nın sabotaj yapmış olabileceğini bildirdi.
Gece boyunca süren yangın dün sabaha karşı kontrol altına alınırken, rüzgarın yeniden başlaması yetkilileri endişelendirdi. Doyran köyünün kuzeyiyle Gümüşkavak köyünün güneyindeki yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başlandı. Yangını kontrol altında tutmak için yedi helikopter, iki söndürme ve bir keşif uçağı, 20 arazöz, 19 dozerle 400 işçi, 95 asker ve çok sayıda köylü çaba gösterdi.
Yangında en büyük hasarı Düzlerçamı Milli Parkı'nın güneyindeki Aşağı Karaman, Duraliler ve Doyran köyleri gördü. 50'ye yakın evle ahırın yandığı köylerde çok sayıda hayvan telef oldu. Milyarlarca lira zarara uğrayan köylüler, geceyi dışarıda geçirdi.
Poyrazın havayı kurutması nedeniyle ortam yangına uygun hale gelince kent çöplüğü yanmaya başladı. Elmalı ilçesindeki ardıç ormanlarında çıkan yangın ise dünyaca ünlü Çığlıkara Sedir Ormanı'na sıçradı. Bu yangınlar henüz kontrol altına alınamadı.

Düzlerçamı yangınını helikopterle havadan kontrol eden Orman Bölge Müdürü Ali Karaman, "Bu yangın kesinlikle sabotaj" dedi. Halkın sık sık ziyaret ettiği Güver Uçurumu mevkiinde başlayan yangının söndürülmeden atılan sigara izmariti ya da kibritten çıkmış olabileceği üzerinde duran yetkililer, aynı saatlerde Belek yakınlarındaki Kundu'yla Manavgat sahilllerinde de yangın çıkması üzerine dikkatlerini sabotaj ihtimaline çevirdi. Yol kontrollerini sıklaştıran polis, kentte de operasyonlar düzenledi. Bu operasyonlarda kaç kişinin gözlem altına alındığı açıklanmadı.
PKK'nın turizmi baltalamak için kıyıya yakın ormanlarda yangın çıkaracağı yolunda çok sayıda ihbar aldıklarını belirten yetkililer, sabotaj ihtimalinin üzerinde geniş şekilde durulduğunu ifade etti. Antalya Vali Yardımcısı Haydar Özgün, "Yangına kesinlikle sabotaj diyemiyoruz. Çünkü bu konuda delil ve fail yok. Ama konu titizlikle araştırılıyor. Uzun süredir bu konudaki duyumlar nedeniyle ekipler tetikteydi. Alınan tüm duyum ve ihbarlar takip ediliyor" dedi.

Yangının ilk saatlerinde yanarak ölen Orman Yüksek Mühendisi Osman Çolpak'la Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli traktör operatörü Ahmet Özcan için dün tören düzenlendi. Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki törene Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu, Orman Genel Müdür Vekili Yavuz Yüksel, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Uçar, Orman Bölge Müdürü Ali Karaman, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Taşkın Görünmez'le siyasi partilerin il başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Çolpak'ın eşi Rahime'yle kızları İlksan ve Nursen Çolpak, törende fenalık geçirdi. Çolpak'ın cenazesi Serik'te, Ahmet Özcan'ın cenazesi ise Doyran köyünde toprağa verildi. Dumandan zehirlenen işçi Necaettin Bozkurt ve Orman Bölge Müdür Yardımcısı Osman Karpay'la akrebin soktuğu Durmuş Alkan'ın durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Bu arada, Isparta ve ilçelerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu başta olmak üzere yetkililerden sık sık bilgi aldığı, Antalya'ya gelmekten yangının kontrol altına alınması üzerine vazgeçtiği öğrenildi.

* Dünyada nesli tükenmekte olan saz horozlarının yaşadığı İçel'in Silifke ilçesindeki kuş cennetinde de yangın çıktı. Sazlıkların tutuşması sonucunda çeşitli türden kuşlarla saz horozları Akgöl ve çevresini terkederken, yangın Silifke itfaiyesi ve çevredeki köylülerin müdahalesiyle söndürülebildi.
* Bursa'nın Mudanya ilçesinde 1.5 hektar orman alanı tahrip oldu. Çekrice - Balabancık - Dereköy mevkiileri arasında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, Bursa Büyükşehir ve Mudanya Belediyesi itfaiye ekiplerince kısa sürede kontrol altına alındı.
* Muğla'nın Yatağan ve Fethiye ilçelerinde dün çıkan yangınlarda, toplam yedi hektarlık orman yandı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Yatağan'a bağlı Nebiköy yakınlarında altı, Fethiye'ye bağlı Yaka köyü yakınlarında da bir hektarlık orman alanı kül oldu. Her iki yangın da kontrol altına alındı.