Ankara TİKA, CERBA SAVAŞINDA ŞEHİT DÜŞEN TÜRK DENİZCİLERİNİN KABİRLERİNİ RESTORE ETTİ

TİKA, CERBA SAVAŞINDA ŞEHİT DÜŞEN TÜRK DENİZCİLERİNİN KABİRLERİNİ RESTORE ETTİ

02.09.2014 - 12:49 | Son Güncellenme:

.

TİKA, CERBA SAVAŞINDA ŞEHİT DÜŞEN TÜRK DENİZCİLERİNİN KABİRLERİNİ RESTORE ETTİ

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Tunus’un Cerba Adasında 1560 yılında Cerba Savaşında şehit düşen 3 Türk denizcisinin kabirlerinin çevre düzenlemesi ve restorasyonunu gerçekleştirdi.
TİKA tarafından Tunus’ta yerel belediye ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen proje kapsamında, Cerba Adasının Akdeniz sahilinde yer alan tarihi Mustafa Paşa Kalesinin yanı başında bulunan şehit kabirlerinin itibarını yükseltmek ve kent meydanındaki görünümünü iyileştirmek amacıyla restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldı.
Cerba Adası Tunus’un Akdeniz kıyısında Gabes körfesinde yer alan turistik bir belde olma özelliğini taşıyor. Ünlü Türk Denizcisi Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesinde önemine atıfta bulunduğu ve küçük bir adacık olmasına rağmen uğruna ünlü Türk Denizcileri Turgut Reis’in, Uluç Ali Reis’in ve Kaptan-ı Derya Piyale Paşa’nın savaştığı Cerba Adası tarih’teki stratejik konumunu günümüzde turizmde yaşıyor. Adada ecdadın 1560 yılında kazandığı en önemli deniz zaferlerinden birisi olan Cerba Deniz Muharebesinde şehit düşen 3 Türk Denizcisinin kabirleri bulunuyor. Türk Denizcilerine ait kabirlerin şehitlik kitabesinde “Bu anıt mezarda Cerba Adasını İspanyolların elinden geri almak amacıyla 1560 yılı Mayıs ve Temmuz aylarında Osmanlı Donanması tarafından yapılan kale kuşatmasında yaşamını yitiren 3 şehidin kabirleri bulunmaktadır” ifadesi yer alıyor.
Proje ortağı Cerba Houmt Souk Belediyesi Meclis Başkanı ve Milli Miraslar Enstitüsü Başkanı Sami Ben Tahar, şehit kabirlerinin bulunduğu alanın şehir merkezinde bir caddede yer alması nedeniyle yıprandığını ve onarıma ihtiyaç duymakta olduğunu vurguladı. Şehit kabirlerinin restorasyonundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cerba Houmt Souk Belediyesi Meclis Başkanı ve Milli Miraslar Enstitüsü Başkanı Sami Ben Tahar, katkıları için Türk halkına ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
TİKA Tunus Koodinatörü Musa Gürbüz ise, şehit kabirlerinin bulunduğu alanın tarihi Mustafa Paşa Kalesine yakın olması vesilesiyle hem yabancı turistler tarafından hem de yerli halk tarafından ziyaret edildiğini, Türkiye ve Tunus toplumu için önemli olan şehit kabirlerinin onarım ve çevre düzenlemesini TİKA olarak üstlenmiş olmaktan onur duyduklarını ifade etti.
Tunus’ta 2012 yılında idari ve sivil altyapıların desteklenmesi ile başlayan TİKA projeleri, sosyal, kültürel ve eğitsel altyapıların desteklenmesi, üretim sektörlerini geliştirmeye yönelik teknik donanım desteği ve kapasite artırım projeleri, emniyet, turizm, sağlık ve tarım alanları başta olmak üzere mesleki eğitim ve teknik işbirliği programları ile çeşitlenerek devam ediyor.