Ankara TİKA’DAN AFRİKA’YA 15 PROGRAM İLE EĞİTİM

TİKA’DAN AFRİKA’YA 15 PROGRAM İLE EĞİTİM

28.02.2016 - 14:10 | Son Güncellenme:

.

TİKA’DAN AFRİKA’YA 15 PROGRAM İLE EĞİTİM

Türkiye’nin, dünyada ve bölgesinde önemli aktör haline gelme çabasının bir uzantısı olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya eğitim, sağlık ve ekonomi alanında gerçekleştirdiği projelerle dikkat çekiyor.
TİKA’nın, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’da eğitim, sağlık ve ekonomi alanında önemli projeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat-3 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği Afrika gezisinde, Fildişi, Gana ve Nijerya ülkelerine ziyarette bulunacak. İş forumlarının düzenleneceği, yatırım olanakları ve iş fırsatlarının ele alınacağı ziyarette, Türkiye ile bu ülkeler arasında tarım, gıda, sanayi, makina, enerji, petrokimya, doğalgaz, inşaat, ulaştırma ve telekomünikasyon alanlarında iş birliği öne çıkacak.
TİKA, Türk Cumhuriyetleri dışında Afrika’da 15 program koordinasyon ofisiyle eğitim, sağlık, restorasyon, tarımsal kalkınma, maliye, turizm ve sanayi alanında faaliyetlerde bulunuyor . TİKA, Batı Afrika’nın Fildişi Sahili’nde halkın sağlık hizmetlerine erişiminde sıkıntı yaşanılan bölgelere de yardım elini uzatarak tıbbi malzeme desteği sağladı. I·slam Hukuku ve I·slam Fıkhı gibi konularda u¨niversite o¨gˆrencilerine ders veren, Fildis¸i Sahili I·slam Birligˆi nezdinde de o¨nemli bir yeri olan Abidjan Al Manarat Al I·slamiyat Medresesi tadilat ve tefris¸atı da TI·KA tarafından yapıldı.
Fildis¸i’nin turistik beldelerinden Granbassam’da toplam 125 kız o¨gˆrencinin yatılı olarak barındıgˆı yetimhanenin tadilat ve tefris¸atı kurumca gerçekleştirildi. Okulun tamamının tadilatının su¨re yetersizliği nedeniyle uzun vadede projelendirilmesi ancak revir bo¨lu¨mu¨nu¨n tadilatının sağlanması, bir bilgisayar sınıfı olus¸turulması ve iletilen ihtiyac¸ listesine istinaden gıda ve temizlik malzemesinin sagˆlanması ile ilgili c¸alıs¸malar bas¸latıldı. İns¸a ve donanım is¸leri TİKA tarafından tamamlanan yetimhanenin ac¸ılıs¸ının Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerc¸ekles¸tirilmesi planlanıyor.
Adli polis tes¸kilatına, TI·KA tarafından c¸es¸itli teknik ekipman destegˆinde bulunulurken, Tu¨rkiye’ye gelen sagˆlık personeline egˆitim programı du¨zenlendi.
BEŞ KITADA 100’DEN FAZLA ÜLKEDE EĞİTİM PROJELERİ
Batı Afrika’nın gelis¸mis¸ u¨lkelerinden Gana’nın bas¸kenti Akra’da bulunan Achimota Lisesi’nin bilim laboratuvarının tadilat is¸lemleri ile biyoloji, fizik ve kimya laboratuvarları ic¸in muhtelif teknik ekipmanlar TI·KA tarafından tamamlandı. Türkiye’deki dogˆum o¨ncesi ve sonrasında anne ve c¸ocuk o¨lu¨mlerinin azaltılması amacıyla ana-c¸ocuk sagˆlıgˆına ilis¸kin programlar ile 15-26 Aralık 2014 tarihlerinde TI·KA ve Tu¨rkiye Halk Sagˆlıgˆı Kurumu (THSK) Kadın ve u¨reme Sagˆlıgˆı Daire Bas¸kanlıgˆınca Gana’da anne ve bebek sagˆlıgˆının gelis¸tirilmesi konusunda ebe-hems¸ire yetis¸tiren okullarda go¨rev yapan o¨gˆretim go¨revlileriyle sahada hizmet sunan ebe ve hems¸irelerden olus¸an 12 sagˆlık personeli egˆitildi. Aynı zamanda Gana’nın Kumasi s¸ehrinde faaliyet go¨steren Paragon Vakfı’na, TI·KA tarafından bilgisayar ve bu¨ro ekipmanları destegˆinde bulunulurken, Ganalı hacı adaylarına tıbbi malzeme destegˆi verildi, Gana Tu¨rkiye Egˆitim Go¨nu¨llu¨leri Dernegˆi Yetimhanesinin fiziki imkânlarının iyiles¸tirilmesi kapsamında da malzeme destegˆinde bulunuldu. Beş kıtada 100’den fazla u¨lkede egˆitim projeleri gerc¸ekles¸tiren TİKA, Gana’dan Tu¨rkiye’ye getirilen 27 öğretmen adayına 105 gu¨n su¨recek egˆitim verilecek. Uluslararası Mesleki ve Teknik Egˆitim Projesi (TÜRKMEK) kapsamında kalkınmada ihtiyac¸ duyulan nitelikli insan gu¨cu¨nu¨n olus¸turulması hedeflenirken, Milli Egˆitim Bakanlıgˆına bagˆlı mesleki ve teknik eğitim veren liselerdeki 62 alanda 200’u¨ as¸kın dalda egˆitim verildi.
TİKA, AL ANSAR KIZ YETİMHANESİNİ TAMAMLADI
Cumhurbas¸kanı Erdogˆan’ın Nijerya ziyareti vesilesiyle, insani yardım faaliyetlerini organize eden Nijerya Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı (NEMA) kurumu aracılığıyla dağıtılmak üzere 3 kamyon gıda temin edilmesi kararlas¸tırıldı. Tero¨r nedeniyle Abuja’nın banliyösündeki bir mahalleye yerleşen yaklas¸ık 200 aileye gıda, temizlik malzemesi, bebek bezi ve maması temin edilmesi için çalışmalar tamamlandı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın katılacağı tören sırasında ihtiyaç¸ sahibi ailelere söz konusu malzemelerin teslim edilmesi planlanıyor. Al Ansar Kız Yetimhanesinin 2 c¸ocuk odasının yanı sıra revir odası ve yemekhanenin tadilatı, ayrıca binanın giriş¸ yolunu düzenleme çalışmaları TI·KA tarafından tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde ilgili kuruma teslim edilecek.

Yazarlar