Ankara TİKA’DAN HOTON TÜRKLERİNE TARIM, TİCARET VE İSTİHDAM ALANLARINDA BÜYÜK DESTEK

TİKA’DAN HOTON TÜRKLERİNE TARIM, TİCARET VE İSTİHDAM ALANLARINDA BÜYÜK DESTEK

27.07.2015 - 16:29 | Son Güncellenme:

.

TİKA’DAN HOTON TÜRKLERİNE TARIM, TİCARET VE İSTİHDAM ALANLARINDA BÜYÜK DESTEK

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’ın Başkenti Ulanbator’a yaklaşık 1.500 km mesafede 4.500 nüfuslu ve yüzde 94’ü Müslüman olan Türk asıllı Hoton Türklerine sebze, meyve deposu ve ekipman desteğinde bulunuldu
TİKA, Moğolistan Tarım ve Hayvancılık Kalkınma Programı kapsamında Uvs Vilayeti Tarialan İlçesi’nde örnek projelerinden birini daha hayata geçirdi. Bu kapsamda TİKA Moğolistan’ın Başkenti Ulanbator’a yaklaşık 1.500 km mesafede 4 bin 500 nüfuslu ve yüzde 94’ü Müslüman olan Türk asıllı Hoton Türklerine destekte bulunmaya devam ediyor. Hoton Türkleri genellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor.
Bu çerçevede TİKA tarafından Hoton Türkleri için üretmiş oldukları sebze ve meyvelerin konserve haline getirilerek daha geniş bir pazar ağında iktisadî açıdan değerlendirilmesi kapsamında sebze ve meyve serası kuruldu. Ayrıca proje kapsamında serada üretilen sebzelerin uzun sureli muhafazası amacıyla toprak altında 10 ton kapasiteli depo inşa edilmiş olup, bu ürünlerin konserve haline getirilmesi için gerekli olan teknik ekipmanlar temin edilerek, ilçe yetkililerine teslim edildi.
Böylece elde edilen tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi, ayrıca bölgede markalaşmanın ve istihdamın artırılması hedeflendi. Söz konusu projenin Hoton Türkleri yetkililerine teslim törenine TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Doç. Dr. Ekrem Kalan, Uvs Vilayeti Tarialan İlçe Kaymakamı TsolmonSanj, İl Meclis Başkanı JamsranMolom ile beraber büyük bir halk topluluğu katıldı. İ Uvs Vilayeti Tarialan İlçe Kaymakamı Sanj yapmış olduğu konuşmada TİKA’nın destekleriyle kurulan Konserve Üretim Tesisi’nin bölge için önemine değinerek, TİKA ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.
Uvs Vilayeti Tarialan İlçe Kaymakamı Sanj, Tarımsal Kalkınma Programı çerçevesinde yetiştirdikleri sebze ve meyvelerinin depolanması, konserve yapılması, markalaşması ile elde ettikleri ürünlerin değerlendirilmesi, işgücünün artırılması için Türkiye’nin desteğini hep yanlarında gördüklerinden dolayı teşekkülerini ileterek konuşmasını tamamladı.
İl Meclis Başkanı JamsranMolom ise, TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin, Uvs Vilayeti Tarialan İlçesi’nde işsizliğin azaltılmasına, elde edilen ürünlerin değerlendirilmesine, bölge halkının rafah düzeyinin artırılmasına katkı yapacağını ve elde edilen ürünlerin ilk defa bu ilçede markalaşacağını söyleyerek Türkiye ve TİKA’ya teşekkür etti.