Gündem Tokat’ta Van Gogh operasyonu

Tokat’ta Van Gogh operasyonu

07.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tokat’ta polis, Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ‘Yetim adam’ tablo serisi arasında yer alan ve kayıp olduğu iddia edilen ‘Yaşlı adam sopayla’ adlı eserini satmaya çalışan bir kişiyi tespit edip tabloyu ele geçirdi. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmada, tablonun orjinal Van Gogh tablosu olduğu ortaya çıktı.

Tokat’ta  Van Gogh operasyonu


Tokat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İstanbul’da yaşayan M.A.’nın, Van Gogh’a ait olduğu iddia edilen ‘Yaşlı adam sopayla’ adlı eseri satmak için internet üzerinden alıcı aradığı bilgisine ulaştı. Ekipler bunun üzerine alıcı gibi davranarak bu kişiyle temasa geçti. Tokat’a çağrılan kişiyle kent merkezinde buluşan ekipler, pazarlık sırasında tabloya el koydu. Gözaltına alınan M.A. emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Tokat Emniyet Müdürlüğü, ele geçen eserin Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ’Yetim adam’ tablo serisi arasında yer alan ve kayıp olduğu belirtilen ‘Yaşlı adam sopayla’ adlı eser olduğunun anlaşıldığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, tablonun üzerinde ’Mexico P997168’ ibareleri, ön yüzünde metal plaka üzerinde ‘Vincent Van Gogh Amsterdam 1882’ ibareleri, arka kısmında ‘Vincent Van Gogh 1882 Orphan Men Standing’ ibareleri ve kaşe ile farklı ebatlarda sekiz mühür bulunduğu açıklandı. Söz konusun eserin daha sonra GOP Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığı görevlilerince hazırlanan ön inceleme raporunda, vuruş tekniği olarak fırça darbeleri ile yapılmış özel bir eser olması nedeniyle taklit edilme ihtimalinin zor olduğu belirtildi.