Gündem TOMA yaralaması ‘yasal görevmiş’

TOMA yaralaması ‘yasal görevmiş’

19.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, İzmir’de Soma eyleminde TOMA müdahalesiyle yaralanan iki kişinin yaptığı suç duyurusu üzerine izin isteyen savcılığa ‘polislerin yasal görevi’ diyerek izin vermedi.

TOMA yaralaması ‘yasal görevmiş’

Soma’da 301 madencinin öldüğü felaketin ardından İzmir’deki protesto eylemi sırasında TOMA’nın sıktığı basınçlı suyla yaralanan ve biber gazından etkilenen avukat Ali Aydın ile emekli öğretmen eşi Kızbes Aydın, amir durumundaki Vali Mustafa Toprak ve TOMA’yı kumanda eden polis memuru hakkında suç duyurusunda İçişleri Bakanlığı, savcılığa soruşturma izni vermedi.
Eylem sırasında TOMA’nın sıktığı basınçlı su ve biber gazından etkilenen Ali Aydın ile eşi Kızbes Aydın, göz ve göğüslerinden yaralandı. Koah hastası olan Kızbes Aydın da fenalık geçirdi. Mağdurların suç duyurusu üzerine savcılık, soruşturma için İçişleri Bakanlığı’ndan, Vali Mustafa Toprak ve polis memuru için izin istedi. Yapılan inceleme ardından bakanlık izin vermedi. Bakanlık bu kararına, ‘TOMA’ların ne zaman müdahalede bulunduğunun tespit edilememesi ve polislerin yasal görevlerini yapmalarını’ gerekçe gösterdi.
Danıştay’a itiraz
İstanbul’da TOMA’dan sıktığı suyla yaralanmaya neden olan polis hakkında ‘kasten yaralama’ suçundan iddianame hazırlanması üzerine, davayı takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği adına Avukat Dinçer Çalım, Danıştay’a itirazda bulundu.
Şikâyette bulunan Avukat Ali Aydın ise, kendisi ile ilgili kayıtlar olduğu halde TOMA’nın su sıktığı an ile ilgili görüntü kayıtları bulunmadığını belirterek, “Bu bizce emniyet tamamen lehine olana delileri toplayıp veriyor. Biz gruptan ayrıldıktan sonra bize su ve biber gazı sıktılar. Ben ve eşim bundan etkilendik. Eşim KOAH hastası ve yeniden bu hastalığı nüksetti” dedi.