Ege ‘Toprağımızı kirleten öğeler en aza inecek’

‘Toprağımızı kirleten öğeler en aza inecek’

17.01.2018 - 00:39 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir’in ‘UrbanGreenUp’ projesi Ahmet Adnan Saygun’da tanıtıldı. Genel Sekreter Buğra Gökçe, “Havamızı, suyumuzu kirleten etkenleri azaltacağız” dedi

‘Toprağımızı kirleten öğeler en aza inecek’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre sorunlarına karşı sağlıklı bir kentleşme modelini savunan ‘UrbanGreenUp’ projesiyle uluslararası alanda öncü olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı ‘HORIZON 2020’ kapsamında 39 uluslararası proje arasında birinciliği elde eden Büyükşehir Belediyesi’nin, daha yeşil bir İzmir için atacağı adımlar bir kez daha masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Kente yön verecek uygulamaların ele alındığı “Horizon 2020-Uluslararası Yeşil Alt Yapı Çalıştayı” İspanya’nın Valladolid ve İngiltere’nin Liverpool kentlerinin temsilcilerinin yanı sıra birçok yerli ve yabancı uzmanın katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

2.5 milyon Euro’luk hibe

Çalıştayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Bitnet ve Demir Enerjiyle birlikte hazırladığı, AB’den 2.5 milyon euro hibe almaya hak kazanan ‘UrbanGreenUp’ isimli proje katılımcılara tanıtıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Türkiye’deki büyük kentler arasında karbon salımını azaltmaya yönelik adım atan tek yerel yönetimin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti, “Doğa esaslı çözümleri araştırıyor, toplu taşımada lastik tekerlekten elektrikli ve raylı sisteme geçme yönünde önemli adımlar atıyoruz. Raylı sistemler ulaşımı konforlu hale getirmenin yanı sıra karbon salımını önemli ölçüde azaltacak. Benzer şekilde otobüs filomuzu da elektrikli hale getiriyoruz. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek büyük çaplı yatırımlar yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Karbon salımı azalacak

Geçtiğimiz Haziran ayında projenin ilk adımının atıldığını kaydeden Gökçe, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim değişikliğini en aza indirmek, sel taşkınlarını önlemek, bio-çeşitliği korumak için bir dizi çalışma yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirleten etkenleri en aza indirgeyerek, sürdürülebilir yaşamı sağlama yönündeki temel felsefeyle karbon salınımını azaltmak için öncelikli projeler hayata geçiriyor” diye konuştu. Genel Sekreter Gökçe, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin havzalarında iyi ve organik tarım yapabilmesi için üreticilerin desteklendiğini de sözlerine ekledi.

Öncü rol oynayacak

Hibe almaya hak kazanan projesiyle Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na, Çamaltı Tuzlası’ndan Menemen Ovası’na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaran İzmir, Valladolid ve Liverpool şehirleri ile doğa esaslı projelerde Avrupa ve dünya kentleri için öncü bir rol üstlenecek. Örnek projelerle; Karşıyaka’dan İzmir Doğal Yaşam Parkı’na, Menemen Ovası’ndan Çamaltı Tuzlası’na kadar çevreyi korumak için yenilikçi uygulamalar yapılacak.

Yazarlar