Gündem Toprağından kopmuş bir halk müziği

Toprağından kopmuş bir halk müziği

26.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York’ta yaşayan üç virtüözden oluşan The Secret Trio, İstanbul’da bir konser verdi. ‘Oda müziği’ olarak tanımladıkları müzikleri, bölgesel enstrümanların özgürleşerek topraklarından bağımsızlaşması olarak tanımlanabilir.

Toprağından kopmuş bir halk müziği

Rock’taki ‘süper grup’ kavramını dünya müziğine taşıyan The Secret Trio, dün akşam Salon İKSV’de Kalan Müzik tarafından yayınlanan ikinci albümleri ‘Three of Us’ın lansman konserini gerçekleştirdi. Udi Ara Dinkjian, kanuni Tamer Pınarbaşı ve klarnetçi Ismail Luminovski’den mürekkep, New York’ta yaşayan üç virtüözün bir araya geldiği grubun müziğini ‘Ortadoğu ve Balkanlara özgü enstrümanların, bambaşka coğrafyalara ait gibi tınladığı, toprağı olmayan bir halk müziği’ olarak tanımlamak mümkün.

The Secret Trio’nun kendisi ise müziklerini basitçe ‘oda müziği’ olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

Sezen Aksu söylüyor

Konserde grubun yerli-yabancı, genç-yaşlı seyircileri Salon İKSV’ye en dolu günlerinden birini yaşattı. Seyirciler, performanslarını alkışlamak için sabırsızlıktan parça bitimlerini bekleyemedi. Yaklaşık 1.5 saatlik bir program, Sezen Aksu’nun ‘Vazgeçtim’iyle tamamlandı.

‘Three of Us’ albümünde Dinkjian’a ait, Ahmet Kaya’nın ‘Ağladıkça’ yorumuyla tanıdığımız ‘Picture’ın seslendirmesine Erkan Oğur kopuzuyla katılıyor. Aksu, albümün enstrümantal olmayan tek parçası ‘Benim Karanlık Yanım’a yazdığı sözleri kendisi seslendiriyor.

Bir yere bağlı olamayız
Konser öncesinde The Secret Trio’yu konuştuğumuz Dinkjian, üçünün de New York’ta yaşadığını ve klasik Batı müziği eğitimi aldıklarını söyledi. Erkan Oğur ve Sezen Aksu’ya hayranlık duydukları için bu iki isimle çalıştıklarını belirten Dinkjian, müzik tarzlarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Tarz ya da coğrafya önemli değil, bunların dışında bir anlam arıyoruz. Her bestenin anlamını kendi düzenlemelerimiz ve yorumlarımızla bulmaya çalışıyoruz. Çok sayıda kültürden esinlendiğimiz için zaten bir yere bağlı olmamız mümkün değil.”

Yazarlar