Gündem Torba Akşener’e saç baş yoldurdu

Torba Akşener’e saç baş yoldurdu

18.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Torba tasarının görüşüldüğü oturumda muhalefetin engelleme taktikleri üzerine yaşanan tartışmalar sırasında Akşener’in tutanağa yansıyan sözleri ilgi çekti

Torba Akşener’e saç baş yoldurdu

TBMM Genel Kurulu’nu yönetirken Ak Parti grubunun da güvenini kazanan TBMM Başkanvekili Meral Akşener, çalışma hayatını düzenleyen, “torba tasarının” görüşmelerinde çileden çıktı. Gayet sıcak bir atmosferde başladığı görüşmelerde muhalefetin her türlü engelleme taktiğine başvurması üzerine salonda gerilim doruğa çıkınca, Akşener, Ramazan orucunun da etkisiyle üslubunu sertleştirdi. Milletvekillerine, “Herkes akil baliğ olmuş” diyen Akşener, “Lâ havle ve lâ, nokta”, “Beynim döndü” ifadeleriyle yaşadığı stresi dışarıya vurdu. Akşener, görüşmelerdeki tutumunun eleştiri konusu yapılması ve üst üste usul tartışması açılması üzerine vekillere ültimatom niteliğinde uyarı yaparak, “misliyle karşılık vereceğim” dedi.
İşte Akşener’in tutanaklara yansıyan zor anları:

‘Akil baliğ olmuş’
* Sinan Oğan (MHP/Iğdır): Hariçten gazel okuyan kim? Hariçten gazel okuyor adam Sayın Başkan.
* Akşener: Ben ineyim aşağıya da düzenleyeyim ortalığı, öyle mi Sayın Oğan? Herkes akil baliğ olmuş ve de cezai ehliyete sahip insanlardan oluşuyor bildiğim kadarıyla milletvekilleri.
* Akif Hamzaçebi (CHP/İstanbul): Ama bakın, ben konuşmama devam edeceğim, siz yine araya giriyorsunuz sayın Başkan, lütfen, rica ediyorum.
* Akşener: Şimdi, lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm, nokta.(Ak Parti sıralarından alkışlar)
* Hamzaçebi: Efendim, ama karşılıklı olunca olmuyor işte, görüyorsunuz, sonra ‘La havle ve la” diye başlıyorsunuz.
* Akşener: İyi bir şey o, ‘Allah’ım kuvvet ver’ demek.

Beynim döndü
* Oktay Vural (MHP/İzmir): Tamam, sizden istirhamım şu: Sayın Başkan, bu konuda Meclis Başkanlığı’nın bir iradesi olduğunu ifade etmeniz. Meclis Başkanı’nın burada bir iradesi var ‘içtüzük 35’e aykırıdır’ diye.
* Akşener: Tamam. Komisyon da geriye göndermiş. Benim de bu komisyona kalkın buradan gidin, bu komisyon raporunu da istemiyorum, Meclis’i de kapatıyorum demek gibi bir yetkim yok! Bitti! Usul tartışması açmaktan beynim döndü!

‘Misliyle karşılık vereceğim’
Genel Kurul’da görüşmeler sürerken tutumundan dolayı üstüste usul tartışmaları açılması Akşener’i iyice çileden çıkardı. Sahur vakti saatler 02.37’yi gösterdiğinde Akşener, milletvekillerine ültimatom niteliğinde bir konuşma yaparak şunları söyledi:
“Sayın milletvekilleri, iki gündür Meclis’te son derece dikkatli bir dil kullanmaya çalışmama rağmen, her birinize ayrı ayrı saygılı bir çerçevede davranmaya gayret etmeme rağmen, 8 yıldır da hiç kimseye ‘sen’ diye hitap etmeden, hiç emir kipi kullanmadan bu Meclis’i yönetmeye gayret etmiş bir şahıs olarak iki gündür şahsımı hedef alan, saygı dairesini aşan her türlü sözü, davranışı, parmak sallamayı, emir kipini şahıslarına iade ediyorum, herkese iade ediyorum. Şu andan itibaren her türlü saygı dairesi dışındaki davranışa misliyle karşılık vereceğimi de ifade etmek istiyorum.”
Koltuğu Yakut’a bıraktı
Akşener’in, önceki günkü sıkıntılı torba tasarı görüşmelerinin ardından dün sıra yine kendisinde olmasına rağmen yerini Ak Partili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a bıraktığı gözlendi.