Ekonomi TPAO Irak’ta ihale aldı

TPAO Irak’ta ihale aldı

30.05.2012 - 12:11 | Son Güncellenme:

TPAO’nun içinde bulunduğu konsorsiyum, Basra petrol sahasının ihalesini kazandı

TPAO Irak’ta ihale aldı

Irak Petrol Bakanlığı’nın petrol ve gaz üretimini geliştirme çalışmaları çerçevesinde başalttığı ihalelerin 4.’sü bu sabah başladı.

Irak Petrol Bakanlığı’nda başlayan ve 2 sürecek ihalenin açılışında konuşan Irak Petrol Bakanı Abdulkerim El Luaybi, ülkenin gaz ihtiyacını karşılamak ve petrol üretimini arttırmak için başlattıkları 4. ihalede 7’si gaz ve 5’ petrol olmak üzere toplam 12 sahayı ihale edeceklerini belirtti.

Luaybi, ”Şu ana kadar 14 protokol imzaladık. Bunlardan 11’i petrolle ilgili. Bugün ihaleye sunacağımız sahaların geliştirilmesiyle önümüzdeki 20 yıl içinde 60 milyar varil petrol üretmeyi ve ortalama 85 dolarlık fiyattan 5 trilyon dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyoruz. İhaleye sunduğumuz gaz sahalarının üretime geçmesiyle serbest gaz üreticisi olacağız. İhtiyacımızı karşıladıktan sonra geri kalan gazı ihraç edeceğiz. Irak’ın petrol üretimini artırmak için Suriye ve Ürdün üzerinden geçecek petrol boru hattı inşa edeceğiz. Bakanlık olarak ortak çıkarlarımız için ihale kazanan şirketlere her türlü yardımı yapacağız” diye konuştu.

Irak Petrol Bakanlığı’nda bu sabah başlayan ve 2 gün sürecek olan ihalenin bugünkü bölümünde 3 petrol ve 3 doğalgaz sahası ihaleye sunulmaya başlandı.

TPAO’nun yer aldığı konsorsiyum ihale aldı

Haberin Devamı

İhalenin ilk aşamasında sunulan 2 No’lu blok olan Musul ve El Enbar illeri arasında kalan ve 8 bin kilometrekarelik gaz sahasına teklif veren olmadı.

İhalede daha sonra 9 No’lu blok olan Basra ilindeki 900 kilometrekarelik petrol sahası için teklif alındı. Basra ilindeki petrol sahası için tek teklifi, operatörlüğünü Kuveytli olan Kuwayt Energy’nin üstlendiği ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dragon Oil’den oluşan konsorsiyum verdi. Konsorsiyum verdiği teklifte, petrol bulunması halinde çıkarılacak her bir varil petrol için 6,24 dolarlık ücret talebinde bulunması üzerine, İhale Kurulu ihaleyi TPAO’nun içinde bulunduğu konsorsiyuma verdi.

Bu arada, 6. blok olan Necef ve El Enbar illeri arasında kalan ve 9 bin kilometrekarelik gaz sahası için teklif veren olmadı.

Günün ilerleyen saatlerinde 12. blok Necef ve Musenna illeri arasında kalan 8 bin kilometrekarelik petrol sahası, 1. Blok Musul’da bulunan ve 7 bin 300 kilometrekarelik gaz sahası ve 11 blok olan nitelendirilen Necef ve Musenna illeri arasında kalan 8 bin kilometrekarelik petrol sahası ihaleye sunulacak.