Gündem Trafik seferberliği başlıyor

Trafik seferberliği başlıyor

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Trafiğe çıkan vatandaşlar kamu spotlarıyla bilgilendirilecek. Ölümlü kazaların en çok yaşandığı yollarda ilave tedbirler konulacak. Çalışma, Kurban Bayramı’nda ilk kez yurt genelinde uygulanmaya başlanacak

Trafik seferberliği başlıyor

Bakanlar Kurulu, ölümlü trafik kazalarını sonlandırmak için seferberlik başlatma kararı aldı. İçişleri Bakanlığı’nın sunum yaptığı toplantıda alınan karara göre, ilgili kurum ve kuruluşlar ölümlü kazaların azaltılması için çalışma yapacak. Alınacak tedbirlerin ilki eğitim alanında olacak. Eğitim öğretim yılında öğrencilere trafik güvenliği, can ve mal emniyeti konusunda dersler verilecek. Denetimlerde, sürücülere durdurulma nedenleri ve işlemler hakkında bilgilendirme yapılacak. Yapılacak denetimlerde terör olaylarına karşı kimlik ve araç sorgulaması da yapılacak. Otobüslerde de yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik bilgilendirmelerde bulunulacak.
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği yollar ve kör noktalar belirlenecek. Yapılacak denetimlerde bu ölüm yolları göz önünde bulundurulacak. Ölümlü ve yaralamalı kazaların en yoğun yaşandığı 10 yolda sıkı denetim yapılacak. 24 saat esasına göre her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak. Trafik kazalarına müdahale etmek için yeterli sayıda çekici ve kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek. Hız denetimleri sadece sabit olmayacak, seyir halinde de yapılacak. Yapılan denetimlerde yorgunluk emareleri görülen sürücülerin araç ve evrak kontrolü yapılırken, araç dışında dinlenmeleri sağlanacak. Trafik kazalarının ile ilgili kamu spotları hazırlanacak.
Hedef yüzde 50 azalma
İçişleri verilerine göre 2011’deki 9 günlük bayramda 2 bin 204 kazada 116 vatandaş ölürken; 2012’deki 5 günlük bayram tatilinde bin 321 kazada 34 vatandaş hayatını kaybetti. 2013’teki 5 günlük bayram tatilinde bin 507 kazada 57 vatandaş; 2014’teki 5 günlük bayram tatilinde bin 544 kazada 63 vatandaş; 2015’teki 4 günlük bayram tatilinde bin 419 kazada 27 vatandaş hayatını kaybetti. Bu yılda resmi olmayan verilere göre 9 günlük bayram tatilinde bin lümlü ve yaralamalı kaza meydana gelirken 100 vatandaş hayatını kaybetti.
Başbakan Binali Yıldırım, dün partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmasında 2016 içerisinde, bayram süresince karayollarındaki ölümlü kazalarda en az yüzde 30 azalma olduğunu belirterek, “Bu ne demek oluyor? Böyle güzel yollar, köprüler, otoyollar, bölünmüş yollar yapılınca artık yol kusurundan dolayı kaza olmuyor. O yüzden de kazalarda, ölümlerde azalma var. Ama halen yükseğiz, amacımız ölümsüz bir seyahat. Bu bir hedeftir, idealdir. AB’nin hedef olarak koyduğu sıfır ölümlü kaza bizim de hedefimizdir” dedi.