Ekonomi Trafik sigortasında risk havuzu başladı

Trafik sigortasında risk havuzu başladı

12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zorunlu Trafik Sigortası’nda hasar riski yüksek araçlar ile taksi, minibüs, otobüs gibi araç gruplarındaki prim ve hasarı sigorta şirketleri arasında paylaştıracak yeni “Riskli Sigortalılar Havuzu” sistemi hayata geçirildi. Riskli Sigortalılar Havuzu’nda primler ve ödenen hasarların % 50’si sigorta şirketleri arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kalan % 50 ise sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerinden son 3 yıllık dönemde aldıkları paya göre hesaplanacak.

Trafik sigortasında risk havuzu başladı

Havuzda hasar frekansı yüksek basamak ve araç grupları için 12 Nisan 2017 tarihi baz alınacak. Hasar riski yüksek araçlar (1, 2 ve 3. basamaklardaki tüm araç grupları) ile diğer basamaklardaki taksi, minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk), sürücü dahil 18-30 koltuklu ile sürücü dahil 31 ve üstü koltuklu otobüsler, kamyon ve çekici türündeki araç grupları havuz kapsamında olacak.

Haberin Devamı

‘Yaşayıp göreceğiz’

Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Tarifeli fiyatlamaya geçildikten sonra bir kaos oldu, talep azaldı. Bunun sebebi tarife tutarlarının sigorta şirketleri tarafından yeterli bulunmamasıdır. Havuz sisteminde kar ve zarar şirketler tarafından paylaşılacak. Çok olumlu veya çok olumsuz düşünceye sahip değilim. Uygulamayı görelim, belki talebi artırır” dedi. Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç da havuzun nasıl bir sonuç doğuracağının denenerek görüleceğini belirterek şöyle konuştu:
“ Hasarlar üzerinde şirketler detaylı analizler yapıyorlardı. Bu olmayacak. Hasarlara yönelik özel indirimler yapılıyordu. Bunlara dikkat edilmezse hasarda şişme olur. Bu da ilerde tekrar fiyatlarda başa dönüşe neden olabilir.”

Yazarlar