Gündem Trafo mu patladı kömür mü yandı?

Trafo mu patladı kömür mü yandı?

15.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’daki maden faciası beraberinde pek çok iddiayı ve soruyu gündeme getirdi.

Trafo mu patladı kömür mü yandı

‘Amirler yanlış yönlendirdi’

Haberin Devamı

Madenden önceki gece sağ çıkan işçilerden Özcan Cüce, olay anını “Amirler yanlış yere yönlendirdiler. Havanın geldiği kısma yönlendirdiler, o tarafa giden arkadaşlar komple kaldı” diye anlattı.

Cüce’nin açıklaması, “Bilinçli yönlendirme yapılsaydı daha fazla işçinin hayatı kurtulabilir miydi?” sorusunu gündeme getirdi.

Cüce, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Kurtuluruz diye düşündüler. Yoksa bile bile bir şey yapmadılar. İki taraftan da Duman geliyordu, ortada sıkışıp kalmıştık. Arkadaşlarımız yanımıza gelemeden, gazdan etkilendiler” dedi. Cüce, madende çalışmaya başlamadan önce acil durum çıkış bilgilendirmesinin yapıldığını ama o zor durumda uygulamalarının mümkün olmadığını belirtti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel “Bize yönlendirmede hata yapıldığına dair bilgi gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

Trafo mu patladı kömür mü yandı

Kazanın hemen ardından facianın madenin 150 metre altındaki elektrik trafosundaki patlama nedeniyle yaşandığı ortaya atıldı. Ancak uzmanlar yangının çıkış nedenini kömürün havayla temas etmesine bağlıyor; işçilerin ise ortaya çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini savunuyorlar. Uzmanların görüşleri şöyle
- Mehmet Torun (Maden Mühendisleri Odası Başkanı): Olay eski bir kömür damarında çıkan yangından kaynaklanmış. Karbonmonoksitin ortaya çıkmasıyla işçi arkadaşlarımız zehirlenmiş. Tam yanma gerçekleşse karbondioksit ortaya çıkacaktı, ancak yarım yanma meydana gelerek karbonmonoksit ortaya çıkmış. Eski kazılan yerler ile yeni kazılan bölge arasında ‘topuk’ denilen mesafe bırakılmalı; belli ki yeterince bırakılmamış. Bu da alanda duvarın arkasına oksijen temas ederek yanmaya yol açıyor. Duvarın delinmesiyle yoğun karbonmonoksit gazı yayılıyor.
- Efkan Kurt (Maden Mühendisleri Odası Manisa Temsilcisi): Yangının trafodan çıkması durumu yok. Yeraltına inerek inceleme yaptım. Yangın, kömürün havayla temas edip alev almasıyla meydana gelmiş. Bölgeye ulaştığımızda yaptığımız ilk şey, hava akışını ters çevirmek oldu. Mevcut 2 bacadan biri havanın verildiği, diğeri alındığı baca. Bunları ters yaparak içerideki gazı dağıtmaya, işçilerin kurtarılmasını sağlamaya çalıştık.”
- Mahir Ulutaş (İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı): Yeraltında görev yapan işçi ve mühendislerden aldığımız bilgiye göre olay trafo patlamasından değil, kömür yanmasından kaynaklanıyor. Facianın asıl nedeni ise yangının yeraltına hava basan hat üzerinde meydana gelmiş olması. Yangın, madenin derinlerine kadar taze hava basan hat içinden ilerlemiş. Aldığımız bilgiler, içerideki zehirli gazları dışarı çekecek sistemin otomatik olarak devreye girmediği yönünde.