Ekonomi Trump'a tekno isyan

Trump'a tekno isyan

31.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Müslüman ülkeden göçmenin ülkeye girişini sınırlayan Trump’a en büyük tepki başta Apple ve Google olmak üzere Amerikan teknoloji devlerinden geldi. Bilindiği gibi Apple’ın kurucusu Jobs Suriyeli göçmenin oğlu, Google kurucusu Brin ise Rus göçmen

Trumpa tekno isyan

ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Müslüman ülkeden göçmenlerin ülkeye girişini sınırlayan kararının ardından onbinler ABD’de sokaklara inerek protesto gösterilerinde bulundu. Trump’ın kararlarına en büyük tepki ise Amerikan teknoloji devlerinden geldi.

Haberin Devamı

ABD teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nden gelen tepkilerde Apple ve Google başı çekti. Bilindiği gibi Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs Suriyeli bir göçmenin oğlu, Google’ın kurucularından Sergey Brin ise bir Rus göçmen...

Trump’ın Suriyeli göçmenlerin ülkeye girişini süresiz yasaklayan ve Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan

ile Yemen vatandaşlarının ülkeye girişlerini 3 ay askıya alan düzenlemesi sonrası New York, Washington ve Boston’da yoğun katılımlı gösteriler düzenlendi.

Kararı eleştirenler Trump’ın Müslümanları hedef aldığını ve ülkenin göçmenlere dost bir ülke imajına zarar verdiğini söylerken Trump ise attığı adımın dinle alakalı olmadığını ve ABD’yi güvenli tutmak için olduğunu savunuyor. ABD’deki teknoloji sektörü önemli sayıda yabancı mühendis ve teknik eleman çalıştırıyor. ABD’nin ekonomik ve kültürel açıdan en önemli sektörüyle Trump yönetimi arasındaki gerilim giderek artıyor. Trump’ın teknoloji şirketleri açısından önemli olan yabancılara yönelik geçici çalışma izinlerini de masaya yatırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Havalimanına koştu

- Apple CEO’su Tim Cook, çalışanlarına gönderdiği bir e-mail’de, Trump’ın göçmen kararına yönelik, “Endişelerinizi paylaşıyorum. Bu desteklediğimiz bir politika değil. Şirketimize ve çalışanlarımıza yönelik olumsuz etkilerini Beyaz Saray’a ilettik” dedi.

Trumpa tekno isyan

Steve Jobs’un Suriye kökenli olduğuna işaret eden Cook, “Apple, göçmenlik olmasa, bırakın ayakta kalmayı ve yenilik çıkarmayı, var olmazdı bile” mesajını da iletti.

- Google’ın kurucularından Sergey Brin San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda protesto gösterisine katıldı. Google’ın Hintli CEO’su Sundar Pichai, şirket içi bir yazışmada, 187 çalışanlarının Trump’ın kararından etkilendiğini belirterek, söz konusu 7 ülkeden olan çalışanlarının memleketlerine gitmemelerini, ABD dışında kalanların da kendileriyle temasa geçmelerini istedi. Google’dan yapılan açıklamada ise kararın etkilerinden endişe duyulduğu kaydedildi.

Bu arada Google çalışanlarının da 2 milyon dolar bağışla katılabileceği toplam 4 milyon dolarlık sığınmacılara yönelik bir kriz fonu da oluşturdu.

Haberin Devamı

Trumpa tekno isyan

Hepimize acı verdi

- Netflix CEO’su Reed Hastings, Facebook sayfasına yazdığı notta, “Trump’ın adımları dünya genelinde Netflix çalışanlarına zarar veriyor. Kararlar o kadar Amerikan değerlerine aykırı ki, hepimize acı veriyor. Daha da kötüsü (dostları kaybederek ve nefret yaratarak) Amerika’yı daha az güvenli hale getiriyor” dedi.

- Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise daha kapalı bir ifade kullanarak, “El ele vererek Amerikan özgürlük ve fırsat değerlerini birlikte koruyalım” mesajını verdi.

- İran kökenli Ebay kurucusu Pierre Omidyar kararı bağnazlık olarak yorumlarken Uber ve Instagram’a yaptığı yatırımlarla tanınan Chris Sacca sığınmacılara yönelik 150 bin dolar yardım yapacağını açıkladı.