Dünya Trump bir bürokratik geleneği daha yıktı

Trump bir bürokratik geleneği daha yıktı

04.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de başkanlık görevine seçilen Donald Trump, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşerek bir geleneği sonlandırdı. Tayvan’a uluslararası alanda güç kazandıracak görüşme, ABD ile Çin arasında yeni bir gerilime neden oldu.

Trump bir bürokratik  geleneği daha yıktı

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir telefon görüşmesi yaparken, bu olay ABD’nin bir bürokratik geleneğinin daha yıkılması anlamına geliyor. Zira ABD’nin 1979’da Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden bu yana başkan seçilen biri, ilk kez Tayvan lideri ile konuşmuş oldu. Görüşmede tarafların, “ABD ile Tayvan arasındaki yakın ekonomik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinden” bahsettiği aktarılarak, Trump’ın da geçen mayıs ayında devraldığı başkanlık görevinden dolayı Tsai’ı tebrik ettiği duyuruldu.
Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin ise görüşmeden büyük rahatsızlık duyarken, olaydan Taipei yönetimini sorumlu tuttu. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, “Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Uluslararası toplumun ‘Tek Çin Politikası’ndaki sabit kabulünü değiştiremez” açıklamasını yaptı. Telefon görüşmesinin, “ABD’nin uzun senelerdir kabul ettiği ‘Tek Çin Politikası’nı da değiştireceğini düşünmüyorum” ifadesini kullanan Vang, “Çin-ABD siyasi temelinin zarar görmesini istemediklerini” belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang ise “Dünyada sadece bir tane Çin var. Tayvan, Çin’in ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasını yaparken ‘Washington yönetiminin, Çin-ABD ilişkilerine zarar vermekten kaçınması gerektiğini’ belirtti. Pekin yönetimi Tayvan’ı kendi toprağı olarak görürken, bu adayı uluslararası toplumda yalnızca kendisinin temsil edebileceğini iddia ediyor. Çin, Tayvan’ın diğer ülkelerle ilişkisinin Pekin üzerinden yürütülmesi gerektiğini savunuyor.
Donald Trump ise görüşmenin bu kadar büyük yankı uyandırması sonrası twitter hesabından bir açıklama yaptı. Trump, “Tayvan lideri, bugün benim başkanlığı kazanmamı tebrik için aradı. Teşekkür ederim. ABD, Tayvan’a milyarlarca dolarlık askeri mühimmat satmasına rağmen Tayvan liderinin tebrik telefonunu kabul etmememin gerekmesi ne kadar ilginç” ifadelerini kullandı.

Oylar yeniden sayılmasın!

ABD’nin 45. başkanı seçilen Donald Trump’ın destekçileri Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan eyaletlerinde oyların yeniden sayımının önüne geçmek için girişimlerde bulunuyor. Yeşiller Partisi’nin başkan adayı Jill Stein, bazı eyaletlerde oyların yeniden sayımı talebinde bulunmuştu. Trump yandaşları ise hukuki mercilere başvurularla oy sürecini durdurmaya çalışıyor. Michigan’ın Cumhuriyetçi çizgideki başsavcısı Bill Schuette, eyaletteki olası yeniden sayıma karşı Eyalet Temyiz Mahkemesi’ne başvururken, Trump’ın kampanya ekibi de Michigan ve Pensilvanya’da benzer başvurularda bulundu. Demokratların adayı Clinton, Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasına destek verdiğini açıklamıştı.